Aktiespararna

Så har miljonärerna agerat under årets första börsmånad

Av Elin Hanspers
2 februari 20243 min lästid
Här är de aktier som lockat Avanzas private banking-kunder i januari.

Januari blev en orolig börsmånad, där OMXS30 visade en nedgång på 1,7%. Under slutet av månaden har rapportsäsongen hamnat i fokus, vilket också påverkat spararnas aktieval under månaden. Enligt Nordnet har spararna åter valt stabila utdelningar framför räntekänsligt och högutdelare som storbankerna och Volvo med flera köptes friskt i januari.

Hos Avanza satte spararna sin tilltro till fortsatt god utveckling i Volvo och Investor, som höjt utdelningarna och lämnat rapporter över förväntningarna.

Men hur har då private banking-kunderna agerat under månaden? Enligt Avanza var deras mest nettoköpta aktie likt tidigare månad Nibe.

”Aktien har inlett året svagt med en kursutveckling om -11,38% där flertalet analytiker skruvat ned riktkursen. Spannet är dock stort, från 57kr till 85kr. Aktien handlas runt 62 kr och rapporten kommer in 16/2 vilket förhoppningsvis kan ge en vägledning i vart bolaget är på väg”, skriver nätmäklaren.

På en andraplats kommer Investor och på en tredjeplats Volvo.

”Inför Volvos rapport som kom 26/1 var mycket fokus i hur stor utdelningen skulle bli. Denna landade på 10,5 kr i ordinarie utdelning samt 7,5 kr i bonusutdelning vilket är den högsta utdelningen bolaget har givit samt en höjning om 28,6% jämfört med föregående år. Bolaget slog även förväntningarna gällande omsättning och justerat rörelseresultat men handlades ändå initialt ned något när rapporten kom för att sedan återhämta sig”, skriver Avanza.

Även Essity tar sig högt upp på köplistan. Bolagets rapport nådde inte riktigt upp till förväntningarna och kursen tappade 4%. Utdelningen höjdes dock mer än väntat från 7,25 till 7,75 kronor.

Även Swedbank, som också tar sig in på köptoppen, kom med en ordentlig utdelningshöjning, men också en rapport som var bättre än väntat.

Miljonärerna säljer Kindred

Den mest nettosålda aktien är Kindred. I slutet av januari kom ett bud från franska FDJ om 130 kronor per aktie, en premie om drygt 24%. Efter budet handlades aktie till cirka 122 kronor och står nu i drygt 123 kronor.

Även Viaplay tar sig in på säljtoppen. Volatiliteten har varit stor då aktien avskildes från teckningsrätter i pågående nyemission. Avanza noterar att många investerare har valt att sälja stamaktien istället för att teckna nya aktier till en lägre kostnad i nyemissionen.

Globalfonder mest populärt

Vad gäller de mest handlade fonderna toppar globalfonder följt av Sverigefonder.

”Råvarufonder i olika slag har sålts av där energi toppar säljlistan. Även räntefonder och framför allt mot Euro har också sålts. Sist ut finns Kina med som går trögt där det bland annat har rapporterats om att det stora fastighetsbolaget Evergrande har försatts i likvidation samt att kinesiska myndigheter förbjuder blankningen av vissa aktier”, skriver Avanza.

LÄS MER: Nedpressade bolaget bland de mest köpta i januari

LÄS MER: Storbanken bäst bland OMXS30-bolagen i januari

Marknadsnyheter

Dela med dig