Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-02

Så hittar du kursvinnarna

wysiwyg_image

Örat mot rälsen

Nya möjligheter uppstår ständigt på börsen. Även under en till synes vanlig, sidledes handelsdag finns spännande lägen i en rad aktier.

Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark tittar på ett stort antal bolag varje dag. Genom åren har han förfinat processen med jakten efter nästa vinnare, inte minst till Aktiespararens kortsiktiga portfölj, som uppdateras varje torsdag.

- Den som vänder på flest stenar har störst möjlighet att hitta nästa vinnare. Mycket handlar om nyfikenhet och engagemang, säger han

LÄS ÄVEN: SEB - Dags att köpa H&M

Olika strategier

Som mycket annat på börsen, råder det olika uppfattningar om hur man bär sig åt för att sålla fram nästa vinnare.

En del investerare använder en rad så kallade screeningstrategier som bygger på att börslistorna sorteras på ett antal faktorer. Det kan handla om ett visst intervall av p/e-tal, direktavkastning eller hur insynspersoner agerar i en specifik aktie. Aktiespararnas program Hitta Kursvinnare har sådana funktioner. 

Andra gillar att botanisera bland dagens vinnarlistan för inspiration till nya aktieidéer. Tanken är att gårdagens vinnare sannolikt även är morgondagens vinnare. 

- Jag använder många olika screeningverktyg. Som gammal värdekille, gillar jag att leta brett bland billiga p/e- och p/b-tal. Jag börjar där och går vidare till den senaste kvartalsrapporten. Om det känns spännande fortsätter studierna med årsredovisningen, branschdata och teknisk analys, säger Ahnemark

Ett dåligt kvartal behöver inte vara negativt

Tidshorisonten är en annan del att hålla koll på. Söks vinnare nästa kvartal eller nästa år? Det gör potentiellt stor skillnad menar Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark.

- Tidshorisonten är en betydelsefull faktor i jakten på mer långsiktiga vinnare. På dagens marknad tittar många på enskilda kvartal, men om man orkar lyfta blicka längre än så kan man hitta bra lägen. Tänk i termer: ”var någonstans kommer det här bolaget att vara om 3–5 år?”, säger han och fortsätter:

- Faktum är att ett dåligt kvartal kan vara det bästa som kan hända i ett bra bolag. Det beror självklart på vad som hänt, men efter en svag rapportläsning kan aktien snabbt komma ned i pris samtidigt som den långsiktiga potentialen finns kvar. När alla springer till utgången måste man våga lita på sin egen analys och se helheten, säger Ahnemark

wysiwyg_image

Ahnemarks femstegsmodell

I såväl kortsiktigt orienterade affärer, inte minst i Korta Portföljen, som i mer långsiktiga case använder sig Ahnemark av en femdelad modell för att hitta kursvinnare.

Ägarstrukturen

Ägarsidan är en otroligt viktig del i alla bolag. Ägarna väljer styrelsen som sedan väljer företagsledningen. Utan bra ägare, riskerar den heliga triangeln att gå snett. Undantag finns från regeln, men bra ägare ger en värdefull trygghet, menar analytikern.

Affärsmodellen

Hjärtat i alla rörelsedrivande bolag är affärsmodellen. En stark och genomtänkt affärsmodell skapar både konkurrenskraft och förutsättningar för stigande intäkter. Ahnemark lägger därför mycket tid på att studera bolagens affärs- och intäktsmodell.

Trenden

Går verksamheten i rätt riktning? Det är en till synes enkel frågeställning som kan få många olika svar. Aktiespararens analytiker tittar både på operativa trender som produktmix, hur intäkter och resultat utvecklas, på underliggande drivkrafter, men också på kurstrenden.

Värderingen & Tillväxt

Framtidsprognoser och värdering är en central fråga i alla aktieaffärer. Just nu är tillväxt viktigare än värdering. Pendeln kan svänga, men durationen i tillväxten är en kritisk bedömningsfaktor på dagens marknad, menar Aktiespararens expert.

Bekräftelsen

När man väl har börjat följa ett bolag kommer sedan det viktiga: bevisningen. Håller tesen? Är prognosen realistik? Om bolaget följer planen finns möjligheter till kursstegring. En blygsam positionen kan i ett sådant läge skalas upp. Småsparare gör annars precis tvärtom, säljer vinnarna och ökar i förlorarna, poängterar analytikern.

Redaktionen

Ytterligare läsning: "Bättre val i gruvsektorn"

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.