Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-08-09

Så hittar du rätt sparkonto

wysiwyg_image

Det finns flera sätt att spara i aktier och fonder. Här är inspiration som hjälper till att hitta det alternativ som passar för just dig.

Att välja vilken typ av konto du vill spara i kan för många investerare vara svårt. Mängden alternativ, ISK (Investeringssparkonto), AF (Aktie- och fondkonto), KF (Kapitalförsäkring) eller en vanlig depå hos en storbank, väcker frågor hos många.

Skillnaden har mestadels med skatt att göra. På ett ISK betalar du en så kallad schablonskatt. Detta betyder att du till skillnad från andra spartyper betalar en procentsats årligen som baseras på kontots värde.

LÄS MER: Lundbergs stora miljonköp – i Industrivärden

Vid aktiv användning av en annan typ av konto behöver du betala skatt för värdet av ditt konto samt insättningarna du gör under året och att du måste deklarera i slutet året. Här betalar du också en skatt på 30 procent av statslåneräntan (året innan). Du slipper alltså betala skatt på samtliga sälj med vinst eller förlust och vid utdelningar.

Då blir det lönsamt

Det är mest lönsamt att spara i ett ISK om du beräknar få en avkastning på över 1,53 procent under året, är långsiktig och inte har något intresse av att deklarera manuellt.

LÄS MER: Grunderna i aktiekunskap

Beräknar du dock få en avkastning på mindre än 1,53 procent under året kan det vara smartare att välja ett aktie- och fondkonto. Med denna typ av konto betalar du en avkastning på 30 procent varje gång du har sålt med vinst eller tagit del av en utdelning.

När du sedan deklarerar betalar du även en skatt på 30 procent på årets vinst. Har du gått med förlust under året kan du dock kvitta dina vinster och förluster och lämna in utan att betala någon skatt alls.

LÄS MER: Därför faller aktien efter utdelning

Författare Emil Kahi