Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-05-25

Så hög blir bolåneräntan 2023

wysiwyg_image

SBAB bedömer nu att den rörliga bolåneräntan toppar på 4,8% i slutet på det här året, för att sedan sjunka ned mot 3,5% under 2025.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Det är flera banker som just nu släpper olika scenarios för hur Riksbanken kommer att göra med styrräntan under resten av året, något som i sin tur påverkar de rörliga boräntorna.

Handelsbanken tror sedan tidigare att Riksbanken slår till med en höjning om 25 punkter i juni och att styrräntan höjs till 3,75% - och sedan är det klart.

Swedbank tror att det sker ytterligare en höjning i september och att styrräntan således toppar på 4,0%.

Höga rörliga bolåneräntor under en längre tid framöver 

SBAB bedömer nu, likt Handelsbanken, att Riksbanken kommer att känna sig färdiga vid 3,75%. Detta enligt bankens nya rapport Boräntenytt, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Banken tror vidare att den rörliga bolåneräntan kommer att toppa på 4,8% mot slutet av året, och sedan sjunka ner mot 3,5% under 2025.

Enligt SBAB kommer inflationen att falla tillbaka kraftigt under andra halvåret av 2023 och Riksbanken väntas göra den första sänkningen av styrräntan i februari nästa år, och efter det följer ytterligare sänkningar under 2024, enligt bankens scenario.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Författare Eric Emanuelsson