Aktiespararna

Så kan handelskriget påverka börsen: ”Inte tänkt på effekterna”

Av David Flatbacke
9 juli 20182 min lästid

Ett möjligt handelskrig kan få konsumenterna att hålla hårdare i pengarna.
– Det skulle pressa aktier, säger Nicholas Colas, analytiker och researcher på DataTrek, till CNBC.

Amerikanska konsumenter har inga bekymmer att öppna plånboken i nuläget.

Men ett handelskrig, som ter sig allt troligare, skulle kunna sätta käppar i hjulet för spenderande och ge ekonomin en riktig snyting.

En lägre konsumtionstakt riskerar att trycka ned börsen ordentligt, enligt experten Nicholas Colas.

Nicholas Colas, analytiker och researcher på DataTrek Researcher, tror att en period av stort pengaspenderande snart kan vara ett minne blott.

– Handelskrig är verkligen det som oroar mig mest, säger han till CNBC.

Införda tullavgifter, som såväl Donald Trump som Kina och EU signalerat på import av varor från respektive land och region, är anledningen bakom Nicholas Colas negativa sinnesstämning.

Han menar att den låga arbetslösheten, som uppgick till 3,8 procent i den senaste mätningen, till stor del ligger bakom att det har spenderats flitigt med pengar i USA på sistone.

– Men chefer och bolag har inte riktigt tänkt på effekterna av ett handelskrig när det kommer till budgetering och upplägg kring nya anställningar, säger analytikern.

”Då pressas aktier”

Nicholas Colas, som bevakat Wall Street på nära håll länge, tror att president Donald Trumps tullar redan har haft inverkan på bolag i USA då de tvingas jobba med olika scenarier beroende på om ett handelskrig bryter ut eller inte.

Riskerna är stora att bolagen kommer att tvingas bli försiktigare med hur de använder sitt kapital och följaktligen dra tillbaka tidigare anställningar. Då kommer arbetslösheten att stiga och konsumtionen att minska, anser han.

– Det vore början på ett tapp i ekonomin och skulle pressa aktier, säger Nicholas Colas till CNBC.

Dela med dig