Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-06-21

Så kan sparare leva på sina investeringar

wysiwyg_image

Att livnära sig på sina sparpengar och inte behöva arbeta är något som många drömmer om.
Här är sparuppläggen som kan få dig att lyckas leva på dina investeringar.

En målsättning, en dröm eller en framtidsvision.

Miljontals svenskar vill sluta jobba och leva gott på avkastningen från sina investeringar.

Det finns olika sparupplägg som kan göra det möjligt att lyckas.

LÄS ÄVEN: Trots raset – H&M populärt bland sparare: "Glansdagar är förbi"

Faktorer som påverkar avkastningen

SvD Näringsliv har tittat på olika möjligheter som kan leda fram till att drömmen går i uppfyllelse.

Naturligtvis beror förutsättningarna helt och hållet på hur mycket individen i fråga kan tänka sig att ha att spela på i pengaväg. Allt handlar om hur mycket stålar som behövs för att klara vardagen och hur pass bra avkastningen är.

”Avkastningen beror i sin tur på en rad faktorer såsom om du investerar i exempelvis aktier, obligationer, bostäder eller räntepapper – och så klart hur dessa utvecklar sig över tid”, skriver tidningen.

Vid händelse av att du är nöjd att leva på 10 000 kronor i månaden gäller det att ha ett sparkapital på 3,7 miljoner kronor. Avkastningen bör nå 4,6 procent årligen om spararen inte vill ta av den sparade summan.

MISSA INTE: Allra sist ett hyfsat sparråd

Så går det att nå högre

Om 20 000 kronor per månad är levnadsmålet krävs det ett sparkapital på 7,45 miljoner kronor samt en årlig avkastning på just 4,6 procent för att avkastningen ska innebära ovannämnda inkomst. Men om du lyckas få till en avkastning på 7,3 procent årligen räcker det att spara ihop 5 miljoner kronor för att ha 20 000 kronor att använda dig av månadsvis.

För att nå 30 000 kronor i månatlig inkomst via avkastningen behöver sparkapitalet vara 11 miljoner kronor samt att avkastningen alltjämt är 4,6 procent per år. En årlig avkastning på 7,3 procent innebär att spararen ”endast” behöver ha ett sparkapital värt 7 miljoner kronor.

Är så mycket som en inkomst på 40 000 kronor per månad med hjälp av avkastning på investeringar ambitionen? Då gäller det, utöver en avkastning på 4,6 procent, att ha ett sparkapital på hela 15 miljoner kronor. Om du har en högre avkastning, på 7,3 procent, är 9,4 miljoner kronor ett måste att ha för att nå 40 000-kronorsstrecket.

LÄS MER: Experternas börsfavoriter i sommar: "Kvalitetsbolag"

FAKTA

Avkastning i tiden

4,6 procent var den genomsnittliga avkastningen för aktiefonder under de turbulenta åren 1998–2012, enligt Fondbolagens förenings rapport Sparande i turbulenta tider.

7,3 procent var genomsnittet för Sverigefonder under samma turbulenta år 1998–2012.

Källa: SvD Näringsliv

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.