Aktiespararna

Så kan valskrällen påverka sparare

Av David Flatbacke-Karlsson
9 juni 20174 min lästid

Premiärminister Theresa Mays oväntade nederlag i det brittiska nyvalet ritar om brexitspelplanen fullständigt.
För svenska investerare kan det innebära flera förändringar.
– Det gäller att ha en långsiktighet i sitt sparande och att hålla sig informerad om den fortsatta utvecklingen, säger Swedbanks makroekonom Cathrine Danin.

Sittande premiärminister Theresa May utlyste ett nyval i Storbritannien – för att få större stöd i brexitfrågan. Men utgången blev, tvärtemot förhandstipsen, helt motsatt. Jeremy Corbyns vänsterfokuserade oppositionsparti Labour stoppade May från att nå majoritet. Nu väntas förutsättningarna kring britternas EU-utträde förändras.

– Nu får ju något mer EU-vänliga Labour mer att säga till om. Det kan betyda flera saker på marknaden. Osäkerheten och turbulensen ökar, men samtidigt öppnar det här möjligheter för ett mjukare uttåg ur EU, säger Swedbanks makroekonom Cathrine Danin.

Storbritannien är en av Sveriges viktigaste handelspartners. Varuexporten till de brittiska öarna uppgår till omkring 85 miljarder kronor årligen. Kopparbergs bryggeri och Nobia, två bolag med stor exponering mot Storbritannien, föll flera procent medan de stora börserna tog emot valutgången glatt och steg.

– Naturligtvis är Sverige beroende av att Storbritannien skriver ett nytt bra handelsavtal med EU. Nu kan möjligheterna öka för Storbritannien att behålla tillgången till EU:s inre marknad i utbyte mot någon form av fri rörlighet. Det bor många tusen svenskar i Storbritannien, och det är viktigt att få klarhet kring såväl deras och EU-medborgares rättigheter där samt britternas motsvarigheter i EU-länder, säger Cathrine Danin.

Håll koll på valutan

Det pressade brittiska pundet, som handlats i låga nivåer ställt mot kronan, dollarn och euron sedan beskedet om det önskade EU-utträdet, föll med ytterligare 1 procent när första vallokalsundersökningen presenterades. Cathrine Danin menar att det är viktigt att fortsätta följa pundets förmodade fortsatta svängningar.

– Det går nog att räkna med en slagig utveckling här. Pundet kan fortsätta att gå upp och ned och påverkas av olika former av politiska uttalanden. Givetvis kommer pundets framfart även att påverka den svenska handeln och ekonomin i och med det stora utbytet med Storbritannien.

Tories kommer nu att försöka bilda en ny minoritetsregering. Samarbetspartnern heter DUP (Demokratiska unionistpartiet), som också har en konservativ agenda, bekräftar Theresa May.

– Tories vill komma fram till något så snart som möjligt. Sedan är det för tidigt att säga hur tidslinjen runt själva utträdet kommer att påverkas.

– Vad det här landet behöver mer än någonting annat är enighet. Bara de konservativa och unionistpartiet (DUP) kan ge det, säger Theresa May i ett tal, uppger Aftonbladet.


Pressat av tid

Klart är i alla fall att det är aningen ont om tid. ”Artikel 50” triggades i slutet av mars och följaktligen har Storbritannien, om ingen annan överenskommelse med EU-länderna nås, fram tills i mars 2019 på sig att sätta nya riktlinjer för att sedan kunna lämna EU.

– De planerar att dra igång utträdet så snart som möjligt. Förhoppningsvis kommer turbulensen inte att stoppa förhandlingarna från att dra igång på det tilltänkta datumet (19 juni), säger Cathrine Danin.

”Vi vet inte när brexit-samtalen startar. (Men) vi vet när de måste ta slut. Gör ert bästa för att undvika 'ingen uppgörelse' som resultat av 'inga förhandlingar”, skriver Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på Twitter.

Cathrine Danin skickar med flera råd till svenska sparare.

– Det gäller att ha ett långsiktigt tänk och hålla sig informerad om den fortsatta utvecklingen. Sedan är det alltid bra att vara medveten om vilken risk man vill ta och hitta ett upplägg som man känner sig bekväm med, säger makroekonomen.

Dela med dig