Aktiespararna

Så känner du igen en bubbla

Av David Flatbacke-Karlsson
11 april 20184 min lästid

Bubblor på Stockholmsbörsen eller fastighetsmarknaden? Det är fullt möjligt, enligt experten Jungsuk Han.

Finansiella bubblor har varit ett omtalat ämne på sistone. ”Finansiell bubbla” var bland de mest gjorda sökningarna på Google under 2017.

Men vad innebär egentligen en bubbla när det kommer till ekonomisammanhang?

– Det går att definiera finansiella bubblor på olika sätt, men det vanligaste sättet är att en prissatt tillgångs värde är större än det fundamentala värdet, säger Jungsuk Han, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och Swedish House of Finance, till Aktiespararen.

Svårt att veta

Jungsuk Han lyfter fram att det är allt annat än enkelt att veta huruvida något som stigit väldigt mycket i pris, utan att det kanske finns en rimlig förklaring till värdeökningen, har utvecklats till en bubbla eller inte.

– Det är i praktiken inte möjligt att hitta en bubbla bara sådär. Men ett tillgångsslag som har ökat väldigt mycket går att likna vid en bubbla. Det går att se ett mönster där priset verkligen har stuckit iväg.

Vad ser du för möjliga finansiella bubblor i Sverige?

– Priserna på tillgångsslag så som aktier och bostäder är väldigt höga just nu, bland annat i Sverige, jämfört med de fundamentala värdena för vinstutvecklingar, aktieutdelningar och BNP och hushållens tillgängliga inkomst i fallet bostäder. Det kan peka mot bubblor, men kan även bero på högre förväntningar på den ekonomiska utvecklingen och låga räntor.

"Att tro för mycket på sig själv"

Jungsuk Han är noga med att säga att investerare inte bara bör sälja av tillgångsslag för att någon benämner dem som en bubbla. Däremot är det viktigt att hitta en riskprofil som passar just dig.

– Många försöker tajma marknaden och hitta en bubbla i samband med dess topp- och bottennoteringar. Det är ofta att tro lite för mycket på sig själv. En vanlig investerare borde inte prova det här eftersom det finns bevis som visar att det sällan slutar bra. Det är vettigt att bredda sig för att minska risken.

Jungsuk Han är ekonomisk professor.

Professorn menar att det finns olika typer av bubblor.

– Irrationella bubblor kommer att spricka förr eller senare medan rationella bubblor kanske inte kommer att göra det. Ett exempel på en rationell bubbla är kronan (svenska valutan). Det händer absolut att rationella bubblor spricker, men i så fall ger investeringar i dessa bubblor en högre avkastning i och med riskpremien.

Kan kollapsa när som helst

Investeringar i kryptovalutor, så som bitcoin och etherium, har ökat med flera tusen procent i värde. Men de omtalade tillgångsslagens kurser har varit ytterst volatila och svängt kraftigt. Jungsuk Han ser på utvecklingen på två sätt.

– Bitcoin är en bubbla eftersom det fundamentala värdet är noll. Men det betyder inte att det behöver vara fel att äga kryptovalutor. Som investerare ska du tänka på huruvida bubblan är just rationell eller irrationell. Det finns flera sidor av myntet här. Kryptovalutor gör helt nya former av transaktioner möjliga, men samtidigt finns det ingen stat eller centralbank som reglerar valutorna. Det finns en hög risk kopplad till kryptovalutor. Om de inte blir accepterade som riktiga valutor så finns risken att de kan kollapsa när som helst, säger Jungsuk Han.

Dela med dig