Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-08

Så köper du dina första aktier

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ursprungligen på Ung Privatekonomis webbplats.

Att köpa sin första aktie eller sina första fondandelar kan kännas både läskigt och överväldigande. Hur mycket kunskap måste jag ha? Tänk om jag förlorar alla mina pengar? Det är kanske några av tankegångarna du har när du sitter där med dina hårt förvärvade pengar. Att spara i aktier och fonder innebär en risk, det är det viktigt att vara medveten om. Dock har historien visat att den största risken är att inte ta någon risk överhuvudtaget.

Att köpa aktier behöver inte vara så svårt. Det svåraste är att våga. När man väl hoppat över det där första hindret och gjort sin första investering, då öppnas en helt ny värld. Det är aktiernas förlovade land med löfte om ränta-på-ränta effekt som med tiden kan göra dig till miljonär! (Se en video om vad ränta-på-ränta innebär här) Låter det för bra för att vara sant? Det behöver det faktiskt inte vara.

Hur gör man då?
Aktiehandel sker genom en så kallad mäklare, någon som matchar säljare med köpare. Det finns nätmäklare som riktar in sig på just aktiehandel och som erbjuder väldigt låga avgifter för att köpa och sälja aktier. Du öppnar ett konto, för över pengarna du vill investera. Sen är det bara att välja dina aktier och klicka på köp!

Vad händer om mina aktier går ner i värde?
Att aktier stiger och sjunker i värde sker hela tiden. Ta det lugnt, ofta kommer de bästa köptillfällena just när aktiemarknaden har minskat i värde! Det är viktigt att aldrig investera de pengar du kommer behöva inom en snar framtid. Även om aktier i genomsnitt ökat mycket över tid så kan det gå både upp och ner, behöver du då pengarna snart finns sparformer som passar bättre. Ett bra tips, och som bland annat Unga Aktiesparare rekommenderar, är att köpa aktier i ca 10-15 olika företag för att sprida sina risker. Det kommer göra dig mindre beroende av ett specifikt bolags utveckling. Över tid har aktiemarknaden ökat i värde exponentiellt. Det innebär att ökningen sker i snabbare och snabbare takt. Köp månadsvis så köper du aktier både när det är dyrt och när det är billigt. Det ger dig en bra snittkurs, eftersom du då får fler aktier när det är billigt. Några tumregler att utgå från när du ska börja handla aktier finner du här. Du kan utgå från dem när du finner din strategi.

Men jag kan ju ingenting om aktier?
Det är helt okej att känna att man inte har så stor kunskap om aktier innan man börjar spara i det. Alla har någon gång varit nybörjare. Ett tips då är att först börja med en liten summa pengar som du endast ska använda dig av för att lära dig om hur allting fungerar. Lär genom att göra, ibland är det bäst att hoppa i med huvudet först! Visst kan du gå på minor, men alla andra som håller på med aktier har också gjort dåliga investeringar i sitt liv. Då lär man sig! Ett bra sätt att komma igång är att starta där du står. Tycker du om kläder, då kan du titta på klädbolag. Gillar du teknik finns det nästan ett oändligt antal aktier, och så vidare. Se dig omkring för inspiration medan du lär dig.

Vänta nu? Det är ju superroligt med aktier!
Ja, visst är det både roligt och intressant! Ju mer du lär dig, desto mer kommer du inse att det finns att upptäcka. Plötsligt blir annars ganska gråa ämnen som trender i samhället, Riksbankens styrränta och den procentuella ökningen av Sveriges Bruttonationalprodukt otroligt spännande! För de kommer beröra dig, dina bolag och dina möjligheter att tjäna pengar.

Allt handlar bara om att våga ta steget och köpa den där första aktien! Så vad väntar du på?

Skribent: Carl Rogne/Ung Privatekonomi.

Författare Redaktionen