Aktiespararna

Så agerar miljonärerna 2024

Av Elin Hanspers
20 maj 20243 min lästid
Miljonärerna månadssparar nu hela 10 100 kronor.
Avanzas miljonärer investerar i såväl fonder som aktier. Här är de aktier och fonder som är mest köpta sedan årsskiftet.

I en färsk artikel på Avanzas blogg går nätmäklarens sparekonom Philip Scholtzé igenom de aktier och fonder som är mest populära hos miljonärerna bland Avanzas kunder.

Han noterar att Avanzas miljonärer har ett samlat sparande på 4,2 miljoner kronor och att 8 av 10 har ett investeringssparkonto.

”Om det är populärt att månadsspara bland befolkningen i stort är det ännu vanligare bland miljonärer. Det är nämligen 30 procent som väljer att spara varje månad jämfört med 25 procent av samtliga kunder”, skriver han och noterar att miljonärerna dessutom valt att öka sitt månadssparande med 70% sedan augusti.

Miljonärernas månadssparande ligger på 10 100 kronor - mer än 3 gånger vad en genomsnittlig sparare sätter undan varje månad.

De mest ägda aktierna bland miljonärerna är Investor B, Volvo B och Swedbank A. Men när det gäller vilka aktier som miljonärerna har köpt sedan årsskiftet ser det lite annorlunda ut.

”Inför 2024 finns det fortsatt många orosmoln på himlen. Kommer konjunkturen att förbättras? Vad händer med inflationen och när kommer räntesänkningarna? Och givetvis gör den svaga svenska kronan och den oroliga geopolitiken att börsen fortsatt blir extra svårnavigerad”, skriver Philip Scholtzé.

Handelsbanken, SAAB och Volvo i topp

Toppar listan över de mest populära aktierna sedan årsskiftet gör Handelsbanken A, följt av SAAB och Volvo B.

Handelsbanken har ju varit väldigt mycket i fokus under året, med ny vd, en rapportmiss för första kvartalet och en bantad aktieaffär parat med en storsatsning på journalistik. Efter rapportmissen backade aktien och många miljonärer valde att passa på att köpa i dippen – aktien toppar aprillistan över de mest köpta aktierna.

Saabs rapport gick åt andra hållet – med starkare resultat än väntat och höjd försäljningsprognos. Aktiespararnas Jan Lindroth skrev också i en artikel nyligen om de nya folkaktierna och tog då upp att Saab har tredubblat antalet ägare med över 100 samtidigt som aktien stigit nästan 200% sedan slutet på 2018.

Även Volvo kom med en klart bättre rapport än väntat för första kvartalet. Under april valde också storägaren kinesiska Geely att sälja av alla sina B-aktier och en rad investerare valde att gå in. Bland köparna fanns bland annat Industrivärden.

De fonder som är mest köpta av Avanzas miljonärer sedan årsskiftet är Avanza Global, Länsförsäkringar Global Index och Swedbank Robur Technology A.

Aktierna som är mest köpta av miljonärerna sedan årsskiftet

  1. Handelsbanken A
  2. SAAB
  3. Volvo B
  4. SSAB B
  5. NIBE Industrier B
  6. Novo Nordisk B
  7. Investor B
  8. Microsoft
  9. Essity B
  10. Rheinmetall AG

LÄS MER: Mitt i prick för Saab

LÄS MER: Storm i bankdammen

LÄS MER: Detta kan fortsätta ge stöd till Volvo-aktien

Dela med dig