Aktiespararna

Så många bolag har gått till börsen 2017

Av Nyhetsbyrån Direkt
6 juli 20174 min lästid

Rekordhöga 67 nya bolag gjorde entré på Nasdaqs nordiska marknader under det första halvåret 2017, en ökning från 50 bolag under motsvarande halvår i fjol.

Av de 67 bolagen har 22 börjat handlas på huvudmarknaden medan 45 bolag har listats på First North.

Det framgår av ett pressmeddelande från börsoperatören.

Sammanlagt togs motsvarande 2,0 miljarder euro in i nytt kapital, varav 1,6 miljarder euro på huvudmarknaden och 0,4 miljarder euro på First North.

"Vår pipeline för det andra halvåret förblir stark och innefattar omkring 10 procent icke-nordiska företag. Så länge den nuvarande miljön förblir motståndskraftig förväntar jag mig en hektisk höst när det gäller nynoteringar", säger Adam Kostyál som är chef för europeiska noteringar vid Nasdaq.

De flesta av det första halvårets nya bolag, 56 stycken, kom in på Nasdaq Stockholm, en ökning från 38 under samma period året innan.

På konkurrerande NGM-börsen listades 14 nya bolag under det första halvåret, en ökning från 5 bolag under fjolårets första halvår, enligt statistik på NGM:s hemsida.

Hos konkurrenten Aktietorget listades 15 nya bolag under det första halvåret, ned från 18 bolag samma period året innan.

Enligt en sammanställning som Nyhetsbyrån Direkt gjorde i mitten av juni har årets nynoteringar följt två trender: de nya bolagen på Stockholmbörsen har i de flesta fall gått starkt, medan tillskotten på smålistorna har haft det tuffare.

Frågan är om marknadens intresse räcker till för de små bolagen.

"Klimatet har svalnat betydligt, åtminstone bland privatspararna", sade Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

I flera fall har planerade listningar på First North i juni skjutits upp på obestämd tid. Det gäller North Net Connect som gör inomhustäckning med lokala mobilnät och biofarmaceutiska Promore Pharma som ännu inte har godkänts av Nasdaq samt Köpenhamnsbaserade Realfiction som saluför så kallade mixed reality-lösningar och digitala visualiseringar.

Telefonitjänsteföretaget Sonetel listades i april, en månad senare än beräknat efter krav på Nasdaq. Även Pekkas Naturodlingar är i gång, på NGM, efter att i omgångar ha skjutit på listning. Även djurmedicinteknikbolaget Panion Animal Health dröjde efter synpunkter från Aktietorget.

"Det har alltid skjutits på noteringar, men det senaste året känns det nästan mer som regel än undantag att noteringsdatum inte hålls", säger Andreas Poike, grundare av tjänsten Nyemissioner.se till Nyhetsbyrån Direkt.

Lagen om investeringssparkonton, ISK, kräver att spararnas pengar går till värdepapper som är upptagna till handel på en reglerad marknad eller plattform, eller fond. Bankerna har tolkat det som att olistat duger så länge det finns ett datum.

"Då kan det hända att bolaget bara hittar på ett datum", säger Andreas Poike.

Han upplever inte att det är alltför svaga eller perifera verksamheter som söker sig till marknadsplatserna. Däremot tycker han att främst Nasdaq borde samverka bättre med bolagens rådgivare, utan att för den skull ge förhandsbesked eller sänka kraven.

"Det är konstigt att komma i sista stund. Det blir uppskjutningar också på Aktietorget och NGM, men där verkar bolagen få lite mer samspel innan, så att datumen hålls. Det verkar inte finnas något samspel mellan bolagens rådgivare och Nasdaq", säger Andreas Poike.

Dela med dig