Aktiespararna

Så mycket höjs ISK-skatten

Av David Flatbacke-Karlsson
30 november 20182 min lästid

Skatten på ISK höjs. Men den politiska röran kan ändra förutsättningarna totalt. Partierna är långtifrån överens i frågan.

Skatten på ISK (Investeringssparkontot) tas fram genom en modell där statslåneräntan i slutet av november året före spelar en viktig roll.

Nu har räntan satts till 0,51 procent av Riksgälden. Det innebär en mindre höjning av skatten, skriver Dagens Industri.

Om du i början av 2019 har 500 000 kronor på ditt konto och sparar 2 000 kronor i månaden kommer vid händelse av noll i avkastning att behöva betala en skatt på omkring 2 330 kronor för 2019. Cirka 30 kronor mer än i år.

Om en 8-procentig avkastning, med jämn utveckling, blir verklighet under åren blir skatten följaktligen runt 70 kronor högre.

Kan förändras

Stefan Löfvens regering har varit en ivrig förespråkare av skattehöjningar på ISK och svarat för flera sådana. Regeringen har ansett att skatterabatten varit alldeles för stor.

Men det är inte givet att utvecklingen kommer att fortsätta så. Allianspartierna har satt sig på tvären mot ytterligare höjningar.

Centerpartiet och Liberalerna, som kan tänka sig att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, önskar att skatten sänks till nivån som gällde innan höjningarna.

Även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna skakar på huvudet och vill se en sänkning av skatten.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet, på andra sidan den politiska kartan, ser inget behov av några skatteförändringar, skriver Dagens Industri.


Dela med dig