Aktiespararna

Så mycket kostar bolånet nästa år

Av Göran Lind
16 augusti 20232 min lästid
Den dramatiska uppgången i räntorna har ännu inte slagit igenom för många hushåll som haft bundna boräntor. Nästa år kommer dock de allra flesta få leva med en helt ny nivå på räntekostnaderna.

Frågan är då, hur mycket dyrare blir det? Ingen kan förstås med säkerhet veta det, bedömningar av ränteutvecklingen har slagit rejält fel under de senaste åren. Aktiespararna har ändå sammanställt de senaste boränteprognoserna för att få vägledning.

Det är fem aktörer som gjort prognoser/bedömningar av den rörliga räntan under 2024 (Handelsbanken, Nordea, SBAB, SEB, Swedbank). Det är då räknat på genomsnittliga räntan som bolånekunderna får, inte listräntan (Nordea gör prognos på listräntan som vi räknat ned till snittränta).

Medelvärdet för de fem prognoserna är 4,7% i början av 2024 och 3,75% för rörlig ränta i slutet av 2024, nedgången beror på att Riksbanken förväntas sänka styrräntan.

”Under nästa år påbörjas räntesänkningar då den ekonomiska aktiviteten har dämpats och inflationen fallit tillbaka”, skriver Swedbank i ränteprognosen från 12 juni.

15 700 kronor i månaden

För de bundna boräntorna finns tre prognoser, Nordea, SBAB och Swedbank. Här visar medelvärdet för femårsräntan en ränta på 3,9% i början av 2024 och 3,6% i slutet på samma år.

Ett rörligt bolån på 4 miljoner skulle då i början av 2024 kosta cirka 15 700 kronor i månaden före avdrag och 11 000 efter. Det innebär en ökning med drygt 10 000 kronor respektive 7 500 för de hushåll där ränteuppgången ännu inte slagit igenom i lånet.

Sedan blir det alltså successivt lite billigare med rörliga bolån under 2024 i takt med att Riksbanken förväntas sänka räntan.

”Eftersom vi mot slutet av detta år förutser snabbt fallande inflation i termer av 12-månaderstal tror vi att Riksbanken senast vid mötet i februari 2024 kommer att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,50 procent. Därefter räknar vi med gradvisa sänkningar av styrräntan ned till den neutrala nivån på 2 procent”, skriver SBAB i sin prognos.

Förklarande artiklar

Dela med dig