Aktiespararna

Så mycket ökar hushållens kostnader 2024

Av Elin Hanspers
18 december 20232 min lästid
Hushållen får räkna med högre kostnader även nästa år. Det skriver SBAB, som gjort en sammanställning av hur två typhushålls räntekostnader och kostnader för livsmedel, el och drivmedel har förändrats de senaste åren och förväntas förändras nästa år.

De största kostnadsökningarna ligger bakom oss, skriver SBAB. Men hushållen får ändå räkna med ökade kostnader nästa år.

Jämfört med 2022 och 2023 väntas kostnadsökningarna vara relativt små. Det är främst räntekostnader och matkostnader som väntas öka, medan kostnaderna för drivmedel och el sannolikt kommer att minska. För typfamiljen, en familj med två vuxna och två minderåriga barn som bor i en villa och med bostadslån på 3 miljoner, väntas kostnaderna öka med knappt 700 kronor i månaden och för ett ensamhushåll med drygt 400 kronor i månaden.

”De största kostnadsökningarna ligger bakom oss, vilket är en lättnad för många hushåll. Samtidigt förväntas kostnaderna, totalt sett, inte sjunka utan fortsätta att öka ytterligare i ett läge där ekonomin i många hushåll generellt sett redan är mycket ansträngd. För vår typfamilj förväntas kostnaderna för bolån, livsmedel, el och drivmedel 2024 vara nästan 100 000 kronor högre än 2021. Det har löneutvecklingen inte ens nära på kompenserat för”, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom, i ett pressmeddelande.

Tar tid för räntorna att falla

Hon pekar på att många nog hoppats på att kostnaderna 2024 skulle minska, med en inflation som faller tillbaka och allt fler prognoser om räntesänkningar det kommande året.

”Så är dock inte fallet. Åtminstone inte i närtid. Det finns inget som tyder på att priserna överlag kommer att falla tillbaka, även om enskilda priser kan göra det. Räntorna förväntas förvisso sjunka framöver, men det kommer att ta tid. De kommer heller inte gå tillbaka till de nivåer som rådde före höjningarna inleddes. Vi bedömer att den rörliga bolåneräntan på lite sikt uppgår till omkring 3,5%”, säger Linda Hasselvik.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig