Aktiespararna

Så rasar Ericsson på börsen efter kvartalsmissen: "Tuffare än vi trodde"

Av David Flatbacke-Karlsson
18 juli 20175 min lästid

Den oväntade miljardförlusten i andra kvartalet, fortsatta resultatsmällar och en ny stor besparing får trista konsekvenser.
Strax efter Stockholmsbörsens öppning faller Ericssons aktie med nästan 10 procent.
– Marknadsutvecklingen är tuffare än vad vi trodde, säger vd Börje Ekholm.

Det andra kvartalet bjuder på en skrällartad miljardförlust.

Nu är telekomjättens vd Börje Ekholm tydlig med att ytterligare besparingar måste göras.

Aktiemarknaden skakar på huvudet åt redovisningen – och skickar ned kursen 10 procent.

Enorm förlust

Ett hårt pressat Ericsson har andats aningen friskare och skönare morgonluft på sistone. Mycket tack vare finansmannen Christer Gardells intåg i bolaget. Han har, via sin aktivistfond Cevian, seglat upp som ny storägare i Ericsson. Ordförande Leif Johansson har meddelat att han tackar

En nedkörd aktie har stigit på förhoppningar om vad Christer Gardell ska kunna bidra med – men på tisdagen kom en ny kurssmäll. En sådan av kraftig form, dessutom. Ericssons andra kvartal är ett tydligt bevis på att det finns oerhört mycket att jobba med för bolaget.

Ericsson levererar en förlust på nästan -1,2 miljarder kronor. Nästan en miljard mer än vad den samlade analytikerkåren hade räknat med. Det justerade rörelseresultatet landar på 300 miljoner kronor, att jämföra med förväntade 1,7 miljarder kronor. Även försäljningssiffrorna är allt annat än önskvärda.

– I vår plan hade vi förberett oss för en tuff marknadsutveckling, men den har varit tuffare än vad vi trodde tidigare. Våra kunder sparar på investeringarna och marknaden har blivit mer konkurrensutsatt, säger vd Börje Ekholm till TT, enligt SvD Näringsliv

Nya besparingar

Börje Ekholm varnar också för att siffrorna kommer att fortsätta att vara svaga resten av 2017. Resultatet kommer, enligt honom, att påverkas negativt med omkring 3 miljarder kronor på grund av kostnader för utveckling och hårdvaror som inte har kapitaliserats.

Risken finns även att både marknads- och kundprojektsändringar kan belasta Ericssons resultat med mellan 3–5 miljarder kronor det kommande året. 30 procent kan komma att ställa till problem för bolagets kassa.

Ericsson väntas även behöva göra en besparing på drygt 10 miljarder kronor under de 12 månader som står för dörren framöver. Forsknings- och utvecklingsbitarna kommer att klara sig, men tjänsteleverans och gemensamma kostnader kommer att ses över.

– Det är i princip samma plan som tidigare, däremot behöver vi accelerera genomförandet av besparingarna, säger Börje Ekholm.

”Ser stark drivkraft”

Börje Ekholm ser dock en ljuspunkt i att Ericssons nya fokusstrategi börjar att ge resultat.

”Vi ser de första tecknen på effekter av genomförandet av strategin, inklusive ökade investeringar i FoU inom Networks och upprampningen av leveranser av Ericsson Radio System, vilket ökar vår konkurrenskraft på marknaden", heter det i kvartalsrapporten.

Han är också klar över att bolagets strategiplan kommer att leda fram till en trevlig utveckling framöver.

– Tanken är att bygga ett starkt Ericsson som ska leverera på längre sikt. Jag ser en stark drivkraft inom vår organisation och vi har fått positiv respons av våra kunder. De ser vårt förändrade arbete som något positivt, säger Börje Ekholm, på en telefonkonferens för analytiker och journalister, och vidhåller att Ericsson fokuserar på att minska kostnaderna och öka effektiviteten för att 2016 års rörelsemarginal ska fördubblas till 2018.

Nordnets sparekonom Joakim Bornold menar dock att goda tider inte alls behöver vara närstående. Bolaget tappar inom i stort sett alla sina olika affärsområden och har en bra bit kvar innan lönsamhet nås, enligt honom.

– Ericsson verkar ha väldigt svårt att lyfta kärnverksamheten Networks trots besparingsprogram, vilket innebär en svår situation att lyfta lönsamheten i koncernen. Det finns absolut ingen ljusning i tunneln. Man försöker ge en tydlig och positiv bild av att vändningen kommer 2018, men det ser ut att bli längre än så. Marknaden är tuff och Ericsson tappar betydligt mer än vad konkurrenterna gör, säger Joakim Bornold till TT, uppger Aftonbladet.

Jätteras på börsen

Börje Ekholms positiva, långsiktiga synen är ingen som lugnar ett oroligt investerarkollektiv. Aktien är ned omkring 10 procent vid 10.30-tiden och handlas för omkring 54 kronor. OMXS30, Stockholmsbörsens storbolagsindex, är i sin tur ned runt 1 procent.

Sett över hela 2017 är kursen dock upp över 13 procent.

Dela med dig