Du är här

2017-10-16

Så ska stjärnorna lyfta kvinnligt sparande: ”Aldrig försent att börja”

wysiwyg_image

Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius.

Dubbelt så många män som kvinnor äger aktier.
Nu ska två färgstarka bolagsbyggare och investerare få fler tjejer att spara mer.
– Det behöver inte vara svårt, säger Pingis Hadenius till Aktiespararen.

Aktiesparande är betydligt större bland män än bland kvinnor.

Entreprenörsprofilerna Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius siktar på att jämna ut skillnaden.

Det behöver inte vara svårt att komma igång med sina investeringar – eller att bli framgångsrik.

MISSA INTE: Supertalangens bästa spartips: "Börja så tidigt som möjligt"

Nära 70 procent av aktierna i de svenska hushållen ägs av män. Knappt över 30 procent av aktierna innehas av kvinnor. Det är en siffra som framkommer i affärskompanjonerna Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius bok ”Aktiedrottningen” som inom kort lanseras runt om i Sverige.

Duon, som har gjort sig kända som skickliga bolagsbyggare, investerare och ekonomiprofiler, är tydliga med att det är av stor vikt att fler tjejer kommer igång med eget sparande.

– Mycket handlar om självförtroende. Den generella synen är att ekonomi är något svårt och att män kan mer om börsen än vad kvinnor kan, säger Pingis Hadenius till Aktiespararen.

Hur går det att ändra på?

– Det gäller att sänka tröskeln och kunna få alla, kvinnor som män, att känna att de förstår sin ekonomi och hur de ska agera för att få bäst avkastning. Det gäller att banker, fondbolag och andra finansiella aktörer lägger sin kommunikationsstandard på en vanlig ”Svenssonnivå” om så krävs. Man måste kunna känna igen sig själv i situationerna.

Varför är kvinnor, bevisligen, mindre benägna att spara i aktier än vad män är?

– I grund och botten beror det på att kvinnor oftare prioriterar annat. De bryr sig mer om barn och familj, och lämnar över aktieköpen till männen. Det blir snarare som så att kvinnor väljer att gå till banken och lägga sina pengar i andra placeringsformer än att köpa aktier själva. Vi vill få fler att tänka självständigt.

LÄS OCKSÅ: Löwengrips nya mål – Stockholmsbörsen

Pingis Hadenius är inte överdrivet förtjust i fonder. Det är bättre att utveckla sin egen förmåga och förstå vilken typ av aktier som är bäst att placera i för personen ifråga, enligt henne.

– Jag vill se att tjejer vågar gå in i chokladbutiken, alltså på aktiemarknaden, och köpa precis de bitar som de själva vill ha och som passar just dem bäst i stället för att få en ask praliner där ingen smakar gott.

”Bor en analytiker i oss alla”

Pingis Hadenius understryker betydelsen av att alla lär sig att ta egna ekonomiska beslut och kan förvalta sina egna pengar.

– Det kan absolut bli så i något skede i livet, att man behöver ansvara helt själv för sin egen och familjens ekonomi. Då är det bra att veta vad man ska göra.

Ingenting säger att det behöver vara jobbigt att komma igång med sitt sparande.

– Det är aldrig försent att börja. Om du så inleder med att ta en matlåda till lunchen på jobbet eller spara 50 kronor i månaden i aktier. Pengarna kommer, över tid, att växa om du sparar dem i aktier. Det bor en aktieanalytiker i oss alla. En person behöver inte vara jättekunnig för att se hur ett bolag utvecklas, hur det uppfattas av andra och hur förväntansbilden framåt ser ut, säger Pingis Hadenius.

SE ÄVEN: Vinnarbranscher på börsen

Pingis Hadenius om:

Sina bästa tips till sparare: ”Försök se till att först och främst ha ett buffertsparande. Det är bra om det kan innehålla tre månadslöner på kontot om man skulle bli av med jobbet eller om något oförutsett händer. Sedan är det bra, utöver att ha pengar i aktier som man tror på, att spara för framtida konsumtion. Då slipper man ju låna pengar för att till exempel åka på semester”.

Ett par favoritaktier: ”Jag gillar Berkshire Hathaway (Warren Buffetts investmentbolag), och skönhetsbolagen Estee Lauder samt Ulta. I Sverige är H&M en aktie som jag gillar, trots att den inte har gått så bra på slutet. Sedan tycker jag även om investmentbolaget NAXS. Jag tittar mycket på hur bolagen ser ut, bland annat vilken ägarbilden är, innan jag investerar. Samtidigt gör jag de flesta av mina investeringar utanför börsen”.

Hur ”Aktiedrottningen” blev till: ”Det är många som har efterfrågat en sådan här bok sedan jag och ”Bella” släppte "Economista". Där hade vi ett kortare kapitel om aktiesparande. Vi har sett en stor önskan och ett stort behov. I den här boken beskriver vi mer om hur en person ska gå tillväga när det gäller att spara i aktier”.

Vägar som duon når ut till aktieintresserade tjejer på: ”Vi har lyckats bra i sociala medier. Totalt har vi omkring 90 000 kvinnor i olika Facebookgrupper. Vi hoppas att vår bok får en stor spridning och kan inspirera fler tjejer till att börja spara. Inte minst i aktier”.

YTTERLIGARE LÄSNING: "Finns mer att hämta i aktien"

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.