Aktiespararna

Så skyddar du dig mot skattesmäll

Av Nyhetsbyrån Direkt
24 augusti 20181 min lästid
Drygt 100 000 av Nordeas aktieägare riskerar höjd skatt när banken flyttar till Finland, rapporterar SvD Näringsliv. Här är Aktiespararnas råd för att skydda dig mot skattesmällen.

Flytten av Nordeas huvudkontor till Helsingfors innebär också att Nordeaaktien byter ursprungsland till Finland. Nordea hör till en av de mest populära aktierna bland vanliga aktiesparare. Omkring 113 000 privatpersoner i Sverige äger aktier i Nordea, rapporterar SvD Näringsliv.

På grund av att Nordea efter flytten kommer att omfattas av reglerna för utländsk källskatt riskerar skatten på utdelningarna att öka från 0 till 15 procent för aktiesparare som har Nordea på ISK-kontot, varnar Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

– Utdelningen på exempelvis svenska H&M-aktier eller Assa Abloy kommer inte att påverkas, säger hon till SvD Näringsliv.

Vilka aktiesparare som drabbas avgöras av storleken på utdelningar från utländska bolag i förhållandet till schablonintäkten på kontot, enligt Skatteverkets regler.

Joacim Olsson, Aktiespararnas vd, råd är att inte krångla till det i onödan.

– En svensk normalsparare kan ha gjort misstaget med för mycket utländska aktier i sitt ISK-sparande. Då är lösningen i normalfallet att flytta pengarna till en kapitalförsäkring istället, säger han till SvD Näringsliv (https://www.svd.se/expert-nordeas-flytt-kan-bli-nitlott-for-smasparare).

Dela med dig