Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-05

Så sparar du bäst i oroliga tider

wysiwyg_image

När det är turbulent i världsekonomin och börsen skakar är det extra viktigt att vara långsiktig och diversifierad i sitt investerande.
 – Aktier är över tid det främsta alternativet, säger Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen, till Seven Day Bank.

Det finns flera tecken på att konjunkturen är på väg att vända ned i Sverige.

SE ÄVEN: Sätt mål – maxa ditt sparande

I en intervju med Seven Day Bank konstaterar Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg att tillväxten bromsar in och att både industrin och tjänstesektorn indikerar att en tuffare period lurar runt hörnet.

 – Som en konsekvens ser vi även att hushållens efterfrågan börjat sjunka, vilket spär på tillväxtpessimismen. Vi ska heller inte glömma att Sverige är en öppen, liten ekonomi, som i hög grad påverkas av den rådande inbromsningen i världsekonomin, säger han.

MISSA INTE: Så köper du dina första aktier

Carl-Henrik Söderberg nämner att en stigande arbetslöshet, en minskad efterfrågan hos bemanningsföretag och färre övertidstimmar är mörka moln på himlen i landet med en hög skuldsättning.

Han understryker att det ska bli spännande, just med tanke på skuldsättningen, att se om Riksbanken håller sitt löfte och höjer räntan i december när sysselsättningen kan tappa i slagkraft och merparten av världens övriga centralbanker gör tvärtemot och sänker sina räntor.

Kontosparande ingen höjdare

Carl-Henrik Söderberg betonar att det alltjämt är sunt att ha det långsiktiga sparandet på börsen. Inte minst när det är nollränta som gäller på bankkontot.

– Jag tycker inte att det finns någon anledning att påstå något annat än att aktier över tid fortsatt är det främsta sparalternativet.

YTTERLIGARE LÄSNING: Söderberg: När börsen skakar – köp dessa aktier

Han är noga att framhålla vikten av att ha en långsiktig strategi och att följa upp utvecklingen då och då. Men också att det är vettigt att ha en tydlig spridning av risker med bolag inom olika branscher som är exponerade mot olika marknader och att undvika onödiga transaktioner i portföljen.

 – Med det sagt, vi har en lång period av börsuppgångar i ryggen och vi går med största sannolikhet en stökigare period till mötes. Att ha lite pengar vid sidlinjen och upprätta ett månadssparande kan därför vara klokt, säger Carl-Henrik Söderberg.

LÄS OCKSÅ: Så diversifierar du din portfölj

Författare Redaktionen