Aktiespararna

Så sparar kungabarnen: ”Aktier är långsiktigt bra”

Av David Flatbacke-Karlsson
23 oktober 20184 min lästid

Kronprinsessan Victoria äger, tillsammans med syskonen Carl-Philip och Madelene, aktieportföljen Gluonen.

Kungabarnens portfölj innehåller tolv aktier.
Svenska storbolag sätter tonen för avkastningen.
– Vi har i grunden en positiv syn på marknaden, säger Jan Lindman, Hovets ekonomidirektör och förvaltare, till Dagens Industri.

De tre kungabarnen, kronprinsessan Victoria, kronprinsen Carl-Philip och prinsessan Madelene, äger gemensamt en aktieportfölj som kallas för Gluonen.

Dagens Industri har gått igenom hur portföljen, vars värde uppgår till strax över 25 miljoner kronor, är komponerad.

Diversifiering, investmentbolag och småspararfavoriter är genomgående teman som tar plats.

Ska vara långsiktiga

Investor är Gluonens största innehav. Wallenbergarnas investmentbolag utgör omkring 21 procent. Bakom skuggar Latour som står för 16 procent av portföljen. Även verkstadsjättarna Sandvik och Volvo väger extra tungt.

Sektorkollegan Atlas Copco betyder också mycket för Gluonen. 12 700 aktier ägs. Men aktierna i Epiroc, avknoppningen beståendes av Atlas Copco tidigare affärsområde ”Gruv- och bergbrytningsteknik”, såldes nyligen.

Aktien noterades på 84 kronor och försäljningen genomfördes när snittpriset för kvartalet låg på 88 kronor och i september stod aktien som mest i 93 kronor. Agerandet ska ha gett kungabarnen en vinst på omkring 114 000 kronor enligt Dagens Industri.

Att sälja aktier är dock inget som Gluonen gör i onödan. I stället är Jan Lindvall, Hovets ekonomidirektör och vd för Gluonen, tydlig med att det är ett långsiktigt tänk som gäller.

– Kan man vara långsiktig så kan man stå ut med lite upp- och nedgångar under resans gång. Vi har i grunden en positiv syn på marknaden och tycker att svenska aktier långsiktigt är bra att investera i. På sikt ska det gå upp, så vi är inte stressade av de nedgångar vi sett den senaste tiden, säger han.

Anpassar sig efter utvecklingen

Jan Lindman, som förvaltar portföljen ihop med ordförande Fred Wennerholm och finansmännen Fredrik Palmstierna och Richard Montgomery, betonar att utformningen påverkas av olika trender i samhället som ändrar bolagens förutsättningar.

– Det betyder till exempel att digitalisering får genomslag i tänket i hur vi gör vår förvaltning. Vi följer ingen speciell modell utan utgår från diskussioner i styrelsen där vi försöker hitta långsiktigt bra bolag.

Han understryker också att varken kungabarnen eller övriga familjen, mycket på grund av deras insyn i näringslivet och den information de kan komma i kontakt med, kan besluta vilka aktier som Gluonen ska köpa eller inte.

2017 ökade Gluonens resultat efter finansiella poster till över 3,2 miljoner kronor. Mer än 2 miljoner kronor bättre än utfallet året innan. Samma succé räknar Jan Lindman dock inte med när 2018 ska summeras.

– Gissningsvis kommer 2018 inte bli lika bra som 2017, säger han till Dagens Industri.

FAKTA

Kungabarnens portfölj (bolag, antal aktier och värde)

  • Investor – 13 700, 5,5 miljoner kronor.
  • Latour – 39 400, 4,1 miljoner kronor.
  • Sandvik – 22 500, 3,1 miljoner kronor.
  • Volvo – 20 000, 2,6 miljoner kronor.
  • Essity – 11 800, 2,6 miljoner kronor.
  • Atlas Copco – 12 700, 2,5 miljoner kronor.
  • Medicover –17 000, 1,3 miljoner kronor.
  • Bure Equity – 10 400, 1,2 miljoner kronor.
  • SCA – 11 800, 1,0 miljoner kronor.
  • Kinnevik – 3 500, 900 000 kronor.
  • Husqvarna – 566, 36 000 kronor.

Källa: Dagens Industri/Holdings. Statistiken hämtad från 19 oktober.

Dela med dig