Aktiespararna

Så sparas det i riksdagen

Av David Flatbacke-Karlsson
15 augusti 20175 min lästid

Intresset är knappast skyhögt bland de folkvalda.
Men det finns politiker som satsar hårt på aktier.
Här är riksdagsledamöternas portföljer.

Börsen tycks inte falla riksdagsledamöterna i smaken.

Ytterst få går in med sina pengar på marknaden.

Det finns dock politiker vars sparande sticker ut.

”Trodde att fler skulle ha”

Endast 32 av 362. Det är antalet politiker i riksdagen som har redovisat aktieinnehav i noterade bolag, enligt ett utdrag från riksdagens ekonomiska register. Det skriver Dagens Industri

– Jag trodde att fler skulle ha aktieinnehav. Riksdagsledamöterna är ganska många till antalet och dessutom välavlönade, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till tidningen.

Riksdagsledamöterna är skyldiga att redogöra för alla aktieinnehav som överstiger 88 600 kronor per bolag. Dagens Industri har kikat på de senaste självdeklarationerna signerade samtliga politiker som sitter i riksdagen i dag eller som har suttit minst tre månader under den senaste mandatperioden.

H&M är klart mest uppskattad bland ledamöterna. Sex personer äger aktier i den populära klädjätten. Även SAS, inte minst flygbolagets preferensaktie, och Kinnevik landar på högt upp på politikernas listor.

– H&M är den vanligaste aktien att äga i Sverige, så det är inte konstigt att den även är det i riksdagen, säger Joakim Bornold.

Han sticker ut – äger stor portfölj

En majoritet av politikerna som gillar aktier tillhör allianssidan. Centerpolitikern Eskil Erlandsson är riksdagens herre på aktietäppan. Han har redovisat innehav i 25 bolag – vars totalt värde uppgår till mångmiljonbelopp.

– De är nog värda i storleksordningen 8 miljoner kronor i dag, säger Eskil Erlandsson till DI.

Industristorheter som ABB, SKF och SSAB är betydande inslag i portföljen. Men även fastighetsbolag som Fabege, Wallenstam och Wihlborgs spelar sin roll i helheten.

(DI) Ser du några risker med att du som högt uppsatt politiker sitter på stora aktieinnehav?
– Ja, och det är ett av skälen till att jag inte sysslat med daytrading eller den typen av handelsverksamhet, svarar Eskil Erlandsson och fortsätter:

– Å andra sidan tycker jag att det är viktigt att politiker är medvetna om svenskt näringsliv och företagandets villkor. Då kan ett sätt att få kunskap vara att ha lite innehav som man intresserar sig för.

Andra börshajar

Eskil Erlandsson är dock inte ensam om att investera stort i aktier bland riksdagsledamöterna.

Lena Emilsson (S) äger innehav i 14 bolag. Bland dem återfinns Atlas Copco, Sandvik och SCA.

Kristdemokraten Roland Utbult har innehav i lika många bolag. Han har en, jämfört med sina kollegor, annorlunda investeringsfilosofi. I stället för att endast satsa på svenska storbolag har han valt att gå in i betydligt mindre och mer okända motsvarigheter. Boston Pizza Royalties Income Fund, som är beroende av royaltyintäkter från franchisetagare i en kanadensisk sportbarskedja, är ett exempel.

– Att leta fram den typen av placering tyder på ett stort intresse, alternativt så har man en koppling till bolaget, säger Joakim Bornold.

”Precis så det inte ska se ut”

Emmanuel Öz, som representerar Socialdemokraterna, har en portfölj som Joakim Bornold ifrågasätter stort. Den innehåller endast omtalade Fingerprint Cards.

– Ur ett portföljperspektiv är det precis så det inte ska se ut. Du har bara ett bolag och en bransch. Det innebär en otroligt stor risk och är sällan nyckeln till framgång på börsen, säger han.

Liberalernas Jan Berglund är den ende partiledaren som har uppgett sina innehav. Han har gått in i storbanken SEB och dessutom investerat i en Sverigefond.

FAKTA

Här är de tre tyngsta portföljerna i riksdagen

Eskil Erlandsson (C)

AAK, ABB, Acando, Alfa Laval, Astra Zeneca, Billerud Korsnäs, Boliden, Ericsson, Fabege, Fagerhult, H&M, Husqvarna, Kinnevik, Lammhults Design Group, Nolato, Peab, Profilgruppen, Skanska, SKF, SSAB, Svolder, Swedbank, Trelleborg, Wallenstam, Wihlborg Fastigheter.

Roland Utbult (KD)

Nordea, THQ Nordic, Boston Pizza Royalties Income Fund, Oriflame, Northwest Healthcare Properties, Castellum, Baltic Horizon Fund, Saltängen Property, SAS (pref.), K2A, Balder, Axfood, Corecivic, Pimco Corporate & Income Strategy, Didner & Gerge Small & Microcap, Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Lena Emilsson (S)

Alfa Laval, Atlas Copco, Billerud Korsnäs, Ericsson, Industrivärden, Kancera, Kinnevik, Peab, Probi, Sandvik, SCA, Handelsbanken, SKF, Sweco.

Dela med dig