Aktiespararna

Så tror spararna om Balcos notering

Av David Flatbacke-Karlsson
3 oktober 20172 min lästid
Balco närmar sig premiär på börsen. I en undersökning ger spararna sin syn på det omtalade balkongbolaget – med ett intressant utfall.

Snart stängs teckningsperioden för att köpa aktier i Balco.

Balkongbolagets stundande intåg på Stockholmsbörsen har väckt stort intresse.

Men i Aktiespararens undersökning framgår det tydligt att långtifrån alla är säkra på att en investering skulle bli lyckad.


Riskkapitalbolaget Segulah har bestämt sig för att sätta Växjöföretaget Balco på Stockholmsbörsens small cap-lista. Teckningsperioden i balkongbolaget, som är ledande på balkonglösningar i norra Europa och omsatte över 800 miljoner kronor 2016, tar slut i morgon, onsdag.

Teckningskursen landade på 56 kronor. Börsveckan (http://www.di.se/nyheter/borsveckan-ger-koprad-for-bravida-och-nokia-samt-teckna-balco/) har gett rådet att teckna aktien medan Privata Affärer (http://www.privataaffarer.se/borsguiden/bors-balkongbolaget-balco-noteras-pa-nasdaq-610-933112) har en mer delad syn. Balders vd, tillika fastighetsmiljardären, Erik Selin har åtagit sig att införskaffa sig över 10 procent av aktierna.

Spännande utfall

I mitten av förra veckan genomförde Aktiespararen en undersökning på Twitter (https://twitter.com/aktiespararna/status/912563225438375936) gällande huruvida sparare skulle teckna aktier i Balco eller inte. Det resultatmässiga utfallet blev av spännande karaktär.

Mer än hälften, 53 procent, var tydliga med att de inte tänkte teckna några aktier i erbjudandet. Endast 11 procent av de som medverkade uppgav att de var sugna på att investera i Balco. 36 procent var, vid den här tidpunkten, osäkra på hur de skulle göra. Totalt deltog 524 personer i omröstningen.

Då sker premiären

Balco är tänkt att göra sin första handelsdag på Stockholmsbörsen fredagen den 6 oktober. Återstår att se hur aktien tas emot av investerarkollektivet.

Dela med dig