Aktiespararna

Saab: ”Ska utnyttja vårt momentum”

Av Bolagsbevakningen
16 november 20182 min lästid

STÄMMORAPPORT. Optimistiske vd:n Håkan Buskhe ser nya storaffärer framför sig.

Hans citat "Vi har rätt momentum – det ska vi utnyttja", syftade på den lyckosamma ordern av skolflygplan i USA tillsammans med Boeing för 117 miljoner amerikanska dollar.

Partnerskapet med Boeing öppnar dörren för fler internationella storaffärer, menar Buskhe. "Och då vill Saab vara med", tillade han och konstaterade att för detta krävs det finansiella muskler.

Därför vänder sig Saab till aktieägarna och begär ett bemyndigande för en nyemission om hela sex miljarder kronor.

Buskhe blev nästintill högtidlig och talade om ett nytt kapitel i bolagets historia. Ordföranden Marcus Wallenberg tog vid och betonade att en stärkt kapitalbas inger förtroende hos kunden och öppnar för nya partnerskap.

Att förslaget om en så stor nyemissiom var hastigt påkommet, det höll bolagsledningen alls inte med om. Tvärtom är det ytterst viktigt att i detta gynnsamma läge kunna gå vidare och bredda kundbasen, hävdade man.

Extrastämman beslöt med god majoritet och utan dramatik att ge styrelsen bemyndigande att besluta om nyemissionen.

Det känns nog tryggt för ledningen. Samtidigt har Saab under årets tre första kvartal inte precis rosat marknaden med positiva finansiella siffror, vilket säkerligen medverkat till den nedtryckta aktiekursen.

Författare och bevakare: Maria De Geer.

Dela med dig