Aktiespararna

Saabs prestigeseger – potentiell mångmiljardorder får aktien att rusa: ”Stor bedrift”

Av Nyhetsbyrån Direkt
28 september 20182 min lästid

Det amerikanska flygvapnet har valt Boeing, och indirekt Saab, som leverantörer av ett nytt pilotträningssystem, med ett totalt värde om 9,2 miljarder dollar, motsvarande cirka 81 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Ordern omfattar i huvudsak 350 skolflygplan. Boeing är utvald huvudleverantör och Saab är en så kallad "riskdelande partner" i utvecklingen av T-X.

I nuläget har Saab inte mottagit någon order från Boeing och det är alltså i nuläget inte känt hur stor del av ordervärdet som tillfaller Saab.

"Boeing står nu redo att lägga beställningar hos sina underleverantörer, inklusive Saab. Mer än 90 procent kommer att tillverkas i USA, vilket bidrar till över 17.000 arbetstillfällen i 34 stater", heter det i Saabs
pressmeddelande.

Boeing och Saab har konkurrerat med bland annat Lockheed Martin i upphandlingen.

"Det är en stor bedrift för Saabs och Boeings partnerskap och för vårt gemensamma team. Nu ser jag fram emot att leverera det första skolflygplanet till det amerikanska flygvapnet", säger Saabs vd Håkan Buskhe enligt pressmeddelandet.

Det har i media, inför beskedet, pratats om att USA som ambition har att byta ut totalt 1.000 skolflygplan. Detta nämna inte i pressmeddelandet från Saab som skickade sent på torsdagskvällen.

"Vi förväntar oss att T-X blir ett franchiseprogram som sträcker sig över en stor del av detta århundrade", säger Leanne Caret som är vd för Boeing Defense, Space&Security, i detta.

Det initiala avtalet för Boeing är värt 813 miljoner dollar och omfattar teknik-, tillverknings- och utvecklingsfasen (EMD) av de första fem flygplanen samt sju simulatorer, skriver Saab.

Aktien rusar

Saab stiger kraftigt på Stockholmsbörsen. Kort efter öppningen är aktien upp omkring 11 procent.


Dela med dig