Aktiespararna

Säkerhetsbolagets aktie +105% i år

Av Redaktionen
14 juni 20237 min lästid
John Vestberg, vd för Clavister.
De flesta finansanalytiker brukar sucka när cybersäkerhetsbolag Clavister i Örnsköldsvik berörs. Sedan grundandet för 20 år sedan har det varit ett evigt förhoppningsbolag. Trots en bruttomarginal på uppåt 85% vill det sig ändå aldrig. Balansräkningen är mer än ansträngd med långfristiga skulder om drygt 280 Mkr. Då kan det också vara värt att notera 180 Mkr i immateriella rättigheter på tillgångssidan.

Börsvärdet är cirka 350 Mkr. ”Enterprise value”, det vill säga nettoskulder plus börsvärdet, uppgår till cirka 650 Mkr, vilket illustrerar den ansträngda finansiella situationen och den höga värderingen av bolagets aktier.

Emellertid utgörs en allt större andel av intäkterna av årligen återkommande mjukvaruintäkter vilka brukar få en högre multipel i en företagsvärdering.

Utspädningar och kursras

Bolaget har genom åren tvingats ta in mer och mer kapital, cirka 800 Mkr, för att täcka förlusterna. Detta har lett till kraftiga utspädningar för aktieägarna. Sedan 2016 har antalet aktier mer än dubblats. Aktiekursen har också gått från som mest drygt 60 kronor till knappt 6 kronor idag. Flera analytiker har ändå, med en dåres envishet, år efter år, hävdat att ”nu lossnar det för Clavister”. Nu verkar det återigen som om det är dags, aktien är upp 105% i år, men uppmärksamheten måste också riktas mot den ihåliga balansräkningen.

”I och med att vår plan exekveras har kapitalanskaffningarna minskat avsevärt i takt”, säger en hoppfull vd John Vestberg till Aktiespararna.

Clavisters spelplan har de facto ändrats. Sedan kriget i Ukraina inleddes har en ny säkerhetsordning etablerats. Ett cyberkrig ter sig allt sannolikare. Den som inte förstår hoten mot dagens samhälle kan läsa den svenska prisbelönade hackern René Catrys roman Honungsapan. Där framgår det tydligt hur sårbart vårt moderna samhälle är: En massiv cyberattack mot Sverige gör internet oanvändbart, missiler utplånar Amazon och Microsofts datacenter i Sörmland och elnätet saboteras. Regeringen står handfallen utan kommunikationsmöjligheter. När nätet kommer i gång igen sprids en ”deep fake-video” med statsministern.

Scenariot passar Clavister som hand i handske. Clavisters brandvägg är en programvara som kan installeras i en dator i syfte att avvärja ett dataintrång på nätverksanslutna datorer.

Efterfrågan på brandväggar och säkra identifikationer växer inom Clavisters samtliga fyra verksamhetsområden: Försvar, Myndigheter, Energinät och Telekom.

Tror på tillväxt på 20%

Koncernchefen och vd John Vestberg förutspår 20 procents tillväxt de kommande åren. De tre senaste kvartalen har han ökat omsättningen samtidigt som kostnaderna har minskat. Under samma period har Clavister haft ett positivt rörelseresultat före avskrivningar, räntor och skatter.

Och John Vestberg förutspår att bolaget når ett positivt operationellt kassaflöde någon gång under nästa halvår. Det skulle vara en viktig och nödvändig milstolpe.

Balansräkningen är som sagt ansträngd. Men lånen är tagna hos Europeiska Investeringsbanken och till mindre del hos Norrlandsfonden. Därmed är det inte lika stor press som med vanliga banker. EIB har ett politiskt uppdrag: att finansiera och värna olika verksamheter inom EU som anses strategiska. Banken ägs av EU:s medlemsländer.

”Skulderna beror på att vi investerat hårt i vår plattform, vi har haft en klassisk ingenjörsapproach, först investera och sedan sälja. Det har varit ett medvetet val. Men konkurrensen från de stora amerikanska bolagen har varit mördande”, förklarar John Vesterberg som inte bara är bolagets vd sedan 2017 utan också är en av bolagets fem grundare.

Europa har underinvesterat

”Europa har underinvesterat i cybersäkerhet. Vår största konkurrent i Europa, brittiska Sophos med över 3000 anställda, köptes upp av den amerikanska private equity-firman Thomas Bravo 2020. Nu finns det bara några regionala cyberföretag kvar i Tyskland och i Frankrike”, säger Vestberg.

De europeiska bolagen som hanterar känslig information vill inte längre beställa brandväggar från kinesiska, amerikanska eller israeliska leverantörer vilket gynnar Clavister, menar Vestberg.

”Vår teknologi är 100% inhemskt utvecklad. Många har tredjeparts teknologi i sina brandväggar. Vi har få tredjepartskomponenter i vår. Av flera miljoner rader källkod är 100 000 rader inköpta. Allt annat är utvecklat av våra ingenjörer på Clavister, säger John Vestberg.

Clavisters huvudkontor ligger vid den östra stranden av Örnsköldsvik. Bara några kilometer längre bort i Gullänget finns BAE Systems Hägglunds, ett bolag vars orderbok, på grund av kriget i Ukraina, bokstavligen exploderat och ökat från 40 miljarder till 70 miljarder kronor.

Stridsfordon 90 utgör den största delen av orderboken. Stridsfordonet är extremt digitaliserat med 30 datorer per fordon och cirka 100 sensorer. Det krävs brandväggar så att en dator inte kan smitta en annan. Clavister förser stridsfordon 90 med brandväggar och är dess huvudleverantör av sådana.

Clavister fick nyligen en order om 50 Mkr av Hägglunds som rör en uppgradering av de 120 stridsfordon 90 som levereras till Nederländerna.

”Det kan vara en riktlinje för övriga möjliga order”, säger John Vestberg.

Nyligen fick Hägglunds en order på sammanlagt 400 fordon från Slovakien och Tjeckien. Förhoppningsvis spiller denna över på Clavister. Även Danmark ska uppgradera sina stridsfordon 90. Och det svenska försvaret borde, inom en rimlig tid, uppgradera eller kompletteringsersätta sina 500 stridsfordon.

En av Clavisters största kunder borde således vara på gång att lägga ett flertal större beställningar hos bolaget. Amerikanska försvarskoncernen General Dynamics, som Clavister nyligen inlett ett samarbete med, skulle dessutom kunna bli en mycket större kund än Hägglunds.

Den historiska och statiska bilden av Clavister är ett bolag med svåra problem men det framåtblickande scenariot ter sig ljusare. Aktiekursen har i år ökat med drygt 100% vilket återspeglar en tilltagande optimism men det krävs en väsentlig förbättring av resultatet för att motivera denna optimism.

Skribenten äger aktier i Clavister

Fakta Clavister

Clavister är en cybersäkerhetsleverantör med huvudkontoret i Örnsköldsvik. Bolaget utvecklade tidigt en av de första brandväggarna och fortsatt att bygga flexibla cybersäkerhetslösningar. Kunderna finns i över 100 länder med fokus på den offentliga sektorn, på tjänsteleverantörer och på försvarssektorn. Clavister Holding noterat sedan 2014 på Nasdaq First North.

Första kvartalet:

Rörelsens intäkter 37,3 Mkr (33,8)
Bruttoresultat 31,0 Mkr (27,7)
Rörelseresultat före av-och nedskrivningar (EBITDA) 0,55 Mkr (- 5,4 Mkr)
Rörelseresultat (EBIT) -9,9 Mkr (-15,1)
Resultat efter finansiella intäkter och kostnader – 21,0 (-26,2)

Författare: Margaret von Platen

Dela med dig