Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-07-05

Säkrar upp inför semestern

wysiwyg_image

Allmän reflektion

Semestern ligger runt hörnet, temperaturen trendar uppåt i Sverige, framgångarna i fotbolls-VM fortsätter och böckerna för det andra kvartalet (1 april-30 juni) är nu stängda.

Kort sagt är tiderna härliga för tillfället.

Det här inlägget blir emellertid den sista uppdateringen av Korta Portföljen på några veckor. Nästa inlägg av Korta Portföljen beräknas komma torsdagen den 2 augusti.

Däremellan väntas en hel del rapporter ramla in – och vi hoppas att vi ses igen i augusti med alla kommentarer kring rapporterna, det aktuella marknadsläget och nya drag i portföljen.

Förhoppningsvis kommer ni att sakna oss lika mycket som vi kommer att sakna er följare!

wysiwyg_image

Börsen just nu

På börsen är det riktigt svagt och nervöst just nu. Kurserna trendar nedåt, industribolagen har pressats rejält och oron för handelskonflikten sprider ut sig.

Den bekymmersfria sommarbörsen lyser helt klart med sin frånvaro och vårt grundscenario är fortfarande att hösten kommer att bli en än mer skakig historia. 

Portföljen har dock klarat sig väl i miljön. Fastighetsbolagen Wihlborgs och Huvudstaden – där vi ökade på positionerna i förra veckan – har trotsat svagheten och faktiskt stigit.

Även guldbolaget Semafo – som vi köpte in i inlägget ”Skräckblandad förtjusning i portföljen” – har utvecklats riktigt starkt. Detta trots den allmänna nedgången i guldpriset och all hets kring ”dödskorset” i guldprisgrafen. Bolaget har kommunicerat att den andra fyndigheten nu är igång, något före tidsplan, och vi följer utvecklingen med stort intresse. 

Dessvärre köpte vi aldrig in ett annat kanadensiskt guldbolag – Kirkland Lake Gold – i portföljen. Den aktien köprekommenderades i Aktiespararen 3/4 i år i analysen ”Det våras för guldbolagen” (kurs 20 CAD vid analystidpunkten).

Vi hade fingret på köpknappen i Kirkland till Korta Portföljen – men avvaktade i sista sekund och nöjde oss med Semafo och Invescos branschfond. Det välskötta bolaget har nu stigit kraftigt på sistone.  

Att älta historiska beslut tjänar dock inget till och vi fokuserar framåt.

wysiwyg_image

Säkrar upp inför semestern

Eftersom vi inte kommer att genomföra några förändringar kommande veckor väljer vi säkra upp portföljen inför semestern och öka på kassandelen igen.

Mot denna bakgrund säljer vi av positionerna i Alimak, Arcus och Clas Ohlson.

Alimak är ett fint bolag i grunden, men som befinner sig i en kursmässigt svag trend. Förra rapporten var heller ingen vidare munter läsning och aktien kan pressas ned ytterligare om börsvagheten kvarstår. Vi väljer därför att avyttra hela positionen till kurs 129,40 kronor. Avkastningen på placeringen kan summeras till 4,6 procent, inklusive utdelning.

I norska vin- och spritbolaget Arcus är situationen annorlunda. Caset byggde på en budspekulation och investeringstesen har nu infriats. Huvudägaren Canica – som även är största ägare i Orkla – har lagt ett kontant budpliktsbud på 45 norska kronor per aktie med sista svarsdag i början på augusti.

Enligt vår mening är budet snålt och det är synd om bolaget till slut försvinner från börsen. Men det var en snabb arbitrageliknande affär från 43 till 45 kronor och vi är nöjda med cirka 5 procent avkastning på 3 veckor. Huruvida erbjudandet accepteras av övriga ägare återstår att se, men aktien säljs och vi bevakar utvecklingen.

I Clas Ohlson hamnade vi – kort sagt - helt fel. Bolaget befinner sig i en omställningsfas och vi missbedömde caset på kort sikt. Därtill blev vi, likt marknaden, överraskade över det svaga bokslutet med svaga bruttomarginaler och ett växande varulager. På kort sikt riskerar aktien att fortsätta ligga på slaktbänken, även om utdelningen i september på 6,25 kronor/aktie ger ett visst stöd. Efter en längre period av diskussion och reflektion väljer vi nu att avyttra hela positionen med en jobbig förlust runt 70,50 kronor. Avkastningen kan summeras till -14 procent på placeringen.

Efter alla förändringar uppgår kassan till 15 procent och portföljen består nu av 16 innehav.

Hela portföljen finner ni nedan

wysiwyg_image

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.