Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-11

Sälj – så vet du när det är dags

wysiwyg_image

Konsten att sälja är minst lika viktig som att köpa – om du är ute efter långsiktig avkastning. Här är teknikerna som hjälper dig att rensa i aktieportföljen – på ett smart sätt.

Visst är det kul att leta av framtidens vinnaraktier. Men investeringar på börsen handlar till stor del om att undvika förluster och misstag. Lyckas du med det blir du på sikt en vinnare.

Det går inte alltid som man tänkt sig. Det gäller både i livet i stort som vid aktieplaceringar. Det är nog så svårt att veta när det är läge att köpa en aktie, men att fatta ett säljbeslut är om inte ännu svårare.

Här kommer därför några tips som förhoppningsvis underlättar beslutsprocessen.

wysiwyg_image

Lär dig förstå börspsykologin

Psykologiska mekanismer påverkar både dig och andra investerare.

Här är tre tips som hjälper dig att undvika de mentala fällorna.

Innan vi går in på konkreta säljsignaler är lite börspsykologi på sin plats. Genom att vara medvetna om de mentala fällor som finns i investeringssammanhang ökar våra förutsättningar för att lyckas på de finansiella marknaderna.

Snitta inte ner dig - Våga ompröva din tidigare analys. Finns det inget bättre investeringsalternativ på marknaden just nu?

Jaga inte bekräftelse - Vi investerare tenderar att leta efter information som bekräftar en uppfattning vi redan har och tolkar därför information på ett sätt som bekräftar vår tro. På fackspråk kallas fenomenet ”Confirmation Bias”. Gör tvärtom! Utmärkande för en bra investerare är att hen ständigt ifrågasätter sina positioner. Ett konkret tips är därför att skriva ner argument innan affärer görs. Ha en tydlig köp- och säljplan.

Häng inte upp dig på inköpskursen - Det är tyvärr allt för vanligt att de som köpt en aktie som sedan faller hänger upp sig på priset de betalat och därför vägrar sälja förrän investeringen i aktien åtminstone gått jämnt upp. Undvik detta irrationella beteende genom att fråga dig själv om du hade kunnat köpa aktien till dagens lägre kurs.

wysiwyg_image

Signalerna du måste ha koll på

Lär dig signalerna som visar när det kan vara läge att sälja eller minska innehavet i en aktie. Här är sex av de mest fundamentala faktorerna.

Balansera risken - Att inte låta ett innehav utgöra en för stor del av portföljen är en viktig parameter för riskhantering av sin aktieportfölj. Därför bör en försäljning eller minskning av en aktie tänkas över om den efter en stark kursresa utgör en för stor del av portföljen.

Värdera värderingen - Genom att hålla koll på ett bolags historiska värdering (högst, lägst, genomsnittlig) samt värderingen jämfört med börsen och konkurrenter, kan det hjälpa dig som investerare att agera när aktiekursen avviker från det normala. Med det sagt, att sälja en aktie enbart för att den blivit för dyr är samtidigt en strategi som riskerar att föranleda många missade procent på uppsidan.

Granska framtidsutsikterna - Generellt är det först när en hög värdering även ackompanjeras av sämre tillväxt och framtidstro som det verkligen kan vara läge att dra öronen åt sig. En hög värdering i sig behöver inte betyda att det är säljläge. Med andra ord, så länge trenden är uppåtgående och bolaget fortsätter att infria marknadens förväntningar kan en redan fantastisk kursutveckling fortsätta. Titta bara på bolag som Evolution Gaming, Nibe eller AAK, som exempel.

Sen måste man försöka hänga med när det väl vänder, vilket såklart är lättare sagt än gjort. H&M och NetEnt får ses som två bra exempel på när en hög multipel och sämre framtidsutsikter inneburit kraftigt fallande aktiekurser under en längre tid. Ibland kan man lyckas skönja en sådan negativ trend tidigt, och till och med innan det reflekteras i aktiekursen, men allt som oftast har börsen redan hunnit före och handlat ner aktien. Även om det då mentalt kan ta emot att sälja eller minska ”för sent” är det trots allt rätt val såvida framtidstron är stukad.

Ditt förtroende måste förtjänas - Plötsliga avgångar i bolagsledningen eller en senareläggning av en kommande kvartalsrapport är tecken att ta på allvar och bör leda till skepsis, försiktighet och till med minskning av innehavet. Om du förlorar förtroendet för bolagets ledning – sälj!

Målen i fokus - Bolaget måste uppnå sina uppsatta mål. Skulle målen som företaget kommunicerat inte nås kan detta innebära ett trendbrott och du bör överväga att sälja.

Håll koll på konkurenterna - Om ett bolag du investerat i underlevererar i ett par kvartal, jämför då med bolagets relevanta konkurrenter och undersök om det är branschspecifika eller bolagsspecifika problem. Är det specifikt för branschen är det kanske läge att skifta bort ditt kapital från sektorn helt och hållet. Är det däremot bolagsspecifikt finns det kanske bättre alternativ att äga inom sektorn.

wysiwyg_image

Tänkt klart - med teknisk analys

Den tekniska analysen (TA) hjälper dig att hålla känslorna i styr när du ska köpa eller sälja aktier.

Börsen är som bekant framåtblickande och är därför snabb att prisa in framtida problem som i slutändan kan föranleda lägre bolagsvinster. Vi kan därför hitta anledningar att sälja en aktie enkom genom att studera kursgrafen. Den tekniska analysen (TA) gör just detta och är ett användbart tajmingredskap vid aktieplaceringar och hjälper oss dessutom att inte låta känslorna styra i allt för stor utsträckning. 

Här kan du lära dig allt om grundläggande teknisk analys

Håll koll på trendanalysen, en enkel och flitigt använd indikator inom TA. Överväg att sälja/minska ditt innehav om en aktie stänger under en stigande trendlinje, inte klarar att passera ett tydligt motstånd alternativt bryter under en stödnivå samt om en aktie bryter ner under sitt 200-dagars glidande medeltal.

Aktiespararnas egna analysprogram Hitta Kursvinnare är ett utmärkt verktyg för den tekniska analysen och är med sin alarmfunktion användbar för den som inte vill eller kan lägga för mycket tid vid skärmen och hålla koll på när trendvändningar sker i en aktie.

wysiwyg_image

Med alla ovan faktorer tagna i beaktning, såväl fundamentala som tekniska, ställ dig följande frågor:

  1. Har någonting fundamentalt inträffat som nu ändrat din syn på bolaget?
  2. Har riskbilden i bolaget förändrats? Är det nu, enligt dig, högre risk i relation till potentiell avkastning?
  3. Är den långsiktiga intjäningsförmågan i farozonen? Ökad konkurrens, teknikrisk etc.
  4. Hur prissätter marknaden den specifika aktien (värdering)? Ser de samma risker som du?
  5. Har bolaget i fråga brutit antingen din uppsatta riktkurs eller säljkurs (stop loss)?
  6. En aktie i en fallande trend har högre sannolikhet att fortsätta sjunka än en aktie i en stigande trend, vågar/orkar du gå emot det?
  7. Är du finansiellt lugn med att förlora de investerade pengarna?
  8. Hur lång sparhorisont har du?

Förhoppningsvis hjälper dessa frågeställningar att lättare fatta ett beslut huruvida det är läge att agera i en aktie eller inte. Orsaker till en fallande aktiekurs kan vara många. Oavsett orsak måste du som investerare se över din investering och inse att förutsättningarna för investeringen kanske inte längre är detsamma som det en gång var. På så vis kan du undvika de stora förlusterna som förstör totalavkastningen i portföljen över tid.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.