Aktiespararna

Säljläge i redan billig aktie

6 september 20195 min lästid
Vid en första anblick ser aktien billig ut med hygglig kupong men prispress och en försämrad konjunktur skapar dock nedåtrisker, säger Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark.

Svenska Feelgood grundades år 1995. Bolaget är en av de ledande tjänsteleverantörerna inom företagshälsovård i Sverige. I tjänsteutbudet finns helhetslösningar för att skapa en bättre arbetsmiljö. Bolaget erbjuder allt från medarbetarundersökningar, till stöd för att minska sjukskrivningstalen samt rehabiliteringshjälp och ledarskapsutbildningar.

I en tid när arbetsliv och privatliv flyter samman i en större utsträckning än någonsin tidigare, är medarbetarnas fysiska och mentala välbefinnande en framgångsfaktor för många kunskapsföretag. Att det finns stora vinster i att förebygga utbrändhet är uppenbart, både för arbetsgivaren och för samhället i stort. Lagkraven ökar även inom området.

Den svenska marknaden för företagshälsovård beräknas vara värd strax över fyra miljarder kronor årligen. Största volymen kontrolleras av tre större aktörer: Previa, Avonova och Feelgood. Snabbfotade nischaktörer finns även och en viss branschglidning förekommer.

Förvärvsintensivt bolag

Likt många andra branscher pågår en konsolidering i företagshälsovårdsbranschen. Eftersom allmän prispress råder krävs skala, en effektiv organisation och samordningsfördelar för att uppnå en hygglig lönsamhet. Uppköp och sammanslagningar har därför duggat tätt senaste åren. Feelgood har varit en aktiv spelare i konsolideringen.

Utöver förvärv, genereras tillväxt främst genom nya kontrakt och bättre beläggning av bolagets konsulter. Under våren har Feelgood tecknat avtal med Peab Sverige för att erbjuda företagshälsotjänster till deras 12 000 anställda. Avtalet börjar gälla från den 1 september i år och gäller tre år framåt. Ett nytt ramavtal har även tecknats med Region Stockholm med start från 1 januari 2020.

Under det första halvåret ökade Feelgoods intäkter med goda 12 procent. Ökningen förklaras dock av förvärvet av Helsa Företagshälsovård som tillträddes den 1 januari i år. Organiskt var inte ökningstakten imponerande: en bit över två procent. Siffran blir mer blek givet att kalendereffekter och intäktsförflyttning från Q4 2018 till 2019 bidrog positivt.

Potentiella oroshärdar skapar frågetecken

På nedersta raden syntes liknande tendenser. Nettoresultatet ökade ungefär som inflationen med knappa en procent. Per aktie och justerat för utspädningen, var resultatet i praktiken oförändrat. Blickar vi framåt finns ett antal oroshärdar som skapar frågetecken.

Till att börja med är marknaden för företagshälsovård cyklisk. I tider av större uppsägningar minskar totalmarknaden och även om Feelgood gärna hänvisar till långa kontrakt, växande mental ohälsa och långsiktiga kundrelationer, känns svalare vindar relativt omgående, inte minst i mer prispressade upphandlingar.

En slagig intäktsbas kombinerat med en hög andel fasta kostnader, har historiskt medfört en betydande resultatvolatilitet. Rådande konjunkturläge är därför klart oroväckande. Svensk ekonomi har redan passerat toppen och avmattas nu i rask takt. Under det andra kvartalet krympte BNP och osäkerheten i omvärlden gör att nästa varselvåg ligger runt hörnet.

Med en viss fördröjning, befarar Aktiespararen att den realekonomiska svagheten kommer att slå mot Feelgoods intäkter och resultat kommande tolv månader. Baserat på prognosen för 2019 och 2020 handlas aktien till ett p/e-tal på runt 13 respektive 16 gånger.

Inte uppseendeväckande dyrt kan tyckas. Men Feelgood både ser ut och luktar som en värdefälla. Den organiska tillväxten är skral i bästa fall och marginalmålet är långt ifrån att infrias. Rekommendationen landar på sälj med riktkurs 2 kronor.

FÖRETAGSBESKRIVNING

Feelgood är verksamt inom företagshälsobranschen. Verksamheten bedrivs i egen regi och med partners på 120 platser i Sverige. Storleken, bredden och den rikstäckande närvaron är centrala delar i Feelgoods erbjudande. Aktien handlas på Stockholmsbörsen.

LEDNING

Vd Joachim Morath äger 998 152 aktier till ett värde av cirka 3 miljoner kronor

OPTIMISTEN

Optimisten tror Feelgood kan växa snabbare än marknaden. Bolaget är stabilare efter renodlingen och digitaliseringen. Kupongen ger stöd åt kursen.

PESSIMISTEN
Pessimisten befarar att volym- och marginaltapp ligger i korten. Fallande vinst kombinerat med lägre värderingsmultiplar ger rejäl fallhöjd i aktien.

Dela med dig