Aktiespararna

Samarbetet som gjort klassikern till världskändis: "Jättepositivt"

Av David Flatbacke-Karlsson
24 oktober 20177 min lästid

Apples vd Tim Cook.

Efter att ett långt partnerskap med Apple presenterats gick Holmen från svensk börsstorhet till att bli omtalat i hela världen. Nu berättar vd Henrik Sjölund om varför samarbetet hemlighölls, om Tim Cooks besök vid Iggesund, om bolagets potential och om vad han vill att sparare ska ha med sig.

Ett välkänt bolag som är populärt bland svenska aktiesparare.

Men på bara en dag blev Holmen så mycket mer än så.

Genom att ett tidigare okänt samarbete med självaste Apple blivit offentligt har helt nya dörrar öppnats för skogskoncernen.

Det var den 12 oktober som beskedet kom. Nyheten om att Apple är en av Holmens största kunder på kartongsidan och att vd Tim Cook var på besök vid bolagets anläggning i Iggesund, utanför Hudiksvall, skapade ramaskri i börsvärlden. Något som varit hemligt i drygt tio år blev officiellt, att Apple använder Holmens kartonger till sina kända produkter.

– Han kom dit för att han var nyfiken och kanske vill bli associerad och synas tillsammans med ett företag som oss. Det bygger på att vi levererar en stor och bra kvalitet, men jag tror också att handlar om att vi är så pass hållbara. Allt från hur vi planterar träd till hur ”kombinatet”, där vi hängt på en kartongfabrik på massabruket, binder 700 000 ton koldioxid. Eller, som Tim själv räknade ut, så binder det två ton koldioxid per ton kartong som vi levererar (till Apple), säger Holmens vd Henrik Sjölund till Aktiespararen.

”En visit till de hisnade skogarna i norra Sverige med Iggesund AB, vår partner inom innovation och hållbara förpackningar”, skrev Tim Cook på Twitter. (https://mailserver.aktiespararna.se/owa/redir.aspx?C=025nB44yTONdWhafXjhtvUjE_zazP8NT59gn_nMtOTjqwOc0-BrVCA..&URL=https%3a%2f%2ftwitter.com%2ftim_cook%2fstatus%2f918476943544033280)

Vad betyder den här uppmärksamheten för er?

Det är lite för tidigt att säga nu. Men det är klart att det är jättepositivt. Framför allt har det varit lite frustrerande tidigare. Vi har haft många besök av Apple tidigare, men har inte fått prata om det. Det har varit ”hysch-hysch”, både internt och externt, men nu får vi berätta.Vi är så klart väldigt stolta över att få arbeta tillsammans med Apple.

Har ni fler stora kunder som ligger på lager utan allmänhetens vetskap?

– Det kan vi så klart inte säga. Men det finns inga uppsjö av sådana här kunder (skratt).

”Som vi har kämpat”

Aktiespararen träffar Henrik Sjölund efter att bolagets tredje kvartal (https://old.aktiespararna.se/nyheter/holmen-levererar) för 2017 presenterats. Redovisningen blev en lyckad sådan. Både omsättningen, 3,9 miljarder kronor, rörelseresultatet, 593 miljoner kronor, och rörelsemarginalen, 15,0 procent, slog analytikernas förväntningar.

– Som vi har kämpat med till exempel ett av våra sågverk. Situationen för vårt moderna, men tidigare inte så lönsamma, sågverk i Braviken har verkligen förbättrats. Det finns mycket som är positivt, men man är aldrig riktigt nöjd som vd för ett företag som förhoppningsvis ska prestera bättre och bättre framöver.

Vad har ni för utmaningar under resterande del av 2017?

– En sak är att vedpriserna stiger. Det är inte så konstigt i och med inflationen. Vi måste hitta ett sätt att hantera det. Sedan har vi ett stort planerat underhållsstopp som väntar i Iggesund. Den typen av underhållsstopp gör man bara var 24:e månad och det kostar en massa pengar. Vi har så klart lite ont i magen inför det, men förhoppningsvis blir det ett bra stopp.

Henrik Sjölund passar även på att hälsa till aktiespararna.

– Jag tycker verkligen att de ska till sig av att produkter som är gjorda av svensk färsk fiber går en ljus framtid till mötes. Visst, såväl vi som alla andra kommer att drabbas av konjunktursvängningar, men i det långa loppet är det helt rätt att äga svensk skog och göra produkter av färsk fiber. Det kommer att innebära vinnande produkter. Inte minst miljömässigt.

Holmens aktie är upp nästan 1 procent på tisdagen och handlas för omkring 403 kronor. Sett över 2017 är kursen upp omkring 23 procent.

FAKTA

Henrik Sjölund om:

Vad som hänt under hans snart fyra år på vd-posten: ”Vi har lyckats få ordning på pappersverksamheten och klarat av en omställning av produkterna. Det har blivit en hanterbar affär som tjänar pengar. Vi har även fått råvarusituationen kring Braviken att fungera samt integrerat två större pannor i kartongverksamheten. Det är ett välskött bolag nu.”

Effekten av förvärvet av Linghems sågverk: ”Det var ett bra och givet förvärv. Linghem kompletterar Braviken som så att det tar hand om klent timmer medan Braviken tar det tyngre. Det blir en bra produktmix som ger oss mycket. Vi utvärderar alltid olika förvärvsalternativ.”

Sin syn på efterfrågan på marknaden: ”Sverige är tämligen hett just nu. Europa blir allt bättre. USA kan ha gått nått toppen. Stora möjligheter finns i Asien. Jag skulle säga att marknaden ser bra ut rent generellt. Inom vissa av våra segment, där betalningsförmågan för att införskaffa sig lite mer lyxiga produkter finns, är förutsättningarna goda.”

Det här är Holmen

Grundat: 1875 (hette Mo och Domsjö AB fram till 2000).

Ordförande: Fredrik Lundberg.

Antal anställda: Omkring 2 900 personer.

Huvudkontor: Strandvägen, Stockholm.

Omsättning (2016): 15,5 miljarder kronor.

Rörelseresultat (2016): 1,9 miljarder kronor.

Börsvärde: 34 miljarder kronor.

Kursutveckling (sedan 1979): Upp cirka 1 530 procent.

Holmen är en svensk skogsindustrikoncern som tillverkar kartong, tryckpapper och trävaror. Bolaget bedriver också verksamhet inom skogsbruk och energi.

Holmen Paper, Iggesund Paperboard, Holmen Timber, Holmen Skog och Holmen Energi är namnen på de fem affärsområdena.

Totalt har Holmen sju produktionsanläggningar, varav sex stycken i Sverige och en i Storbritannien. Skogar och vattenkraft finns i Sverige. Omkring 90 procent av försäljningen sker inom Europas gränser.

Dela med dig