Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-04

Sämre villkor för sparande i aktier och fonder?

wysiwyg_image

Socialdemokraternas tankar om en ny miljonärsskatt och höjd skatt på ISK har mött berättigad kritik. Även från Aktiespararna.

Det är en myt att en skattehöjning på ISK skulle slå mot de rika. Det menar Aktiesparnas vd Joacim Olsson som är starkt negativ till en höjning som skulle försämra villkoren för sparande i aktier och fonder:

– De stora förlorarna är unga med en lång sparhorisont och vanliga människor som genom åratal av månadssparande har byggt upp ett eget pensionskapital. Förslaget betyder även att tillgångar som redan har beskattats löpande under många år inom ramen för ISK:s schablonbeskattning ska beläggas med ytterligare skatt när det föreslagna taket träder i kraft. Det är ett allvarligt brott mot grundläggande skatterättsliga principer, säger han.

Socialdemokraternas arbetsgrupp för jämlikhet med finansministern Magdalena Andersson i spetsen presenterade den 29 maj på DN debatt flera förslag för att långsiktigt minska inkomstklyftorna i Sverige. Det som väckte mest uppmärksamhet och fick kritik från många håll var ambitionen att införa en miljonärsskatt som avser att träffa personer med stora förmögenheter.

Förutom förmögenhetsskatt och höjd skatt för entreprenörer har det också framgått av den efterföljande debatten att man föreslår en högre skatt på sparande på ISK-konto. Dagens industri har rapporterat om ett underlag som Socialdemokraterna beställt från Riksdagens utredningstjänst. Där diskuteras ett tak på 100 000 respektive 200 000 kronor. Kapital högre än taket skulle på det sättet kunna beskattas med 30 procent.

Finansministern har efter att takets nivå läckt ut i media och efter kraftiga reaktioner hävdat att ett tak ska ligga betydligt högre än så och inte drabba småsparare. Även om ett förslag om miljonärsskatt eller höjd skatt på ISK-sparande kan bli svårt att få igenom i riksdagen lär det vara en varningssignal om sämre villkor för sparande i aktier och fonder. Aktiespararna och Tidningen Aktiespararen kommer att bevaka och påverka händelseförloppet kring skatterna i höst och inför valet 2022.

Investeringssparkonto (ISK) infördes 2012 som en ny sparform för aktier och andra värdepapper med lägre beskattning. Aktiespararnas mångåriga lobbyarbete för bättre villkor för sparande i aktier och fonder gav resultat. Sedan dess har skatten höjts något. Ytterligare försämringar skulle påverka förutsättningarna för sparande på ett negativt sätt.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.