Aktiespararna

Sandviks vd: ”Vill inte se våra ägare investera i andra aktier"

Av David Flatbacke-Karlsson
24 december 201710 min lästid

Björn Rosengren har fått en ytterst lyckad start på sin tid som vd i Sandvik.

Denna intervju framgår ur Aktiespararen nummer 7 2017.

Sandviks vd Björn Rosengren om: kurslyftet, ledarskap och prestigeaffären med Elon Musk. ”Vi går mot ett mer renodlat och starkare bolag”, säger han.

Björn Rosengren närmar sig två år på posten som vd för Sandvik. Bolagets aktie har stigit med cirka 70 procent under samma period.

– Det är kul att vi har kunnat uppfylla de stora förväntningar som har funnits på oss, säger han till Aktiespararen.

Björn Rosengren satsar på att decentralisera en organisation som hans föregångare Olof Faxander, under vars tid aktiekursen rasade, gjorde sitt bästa för att centralisera.

– Jag hade med mig det tänket från Wärtsilä. I grund och botten är det samma Sandvik som tidigare, säger Rosengren.

Sandvik har under processen identifierat tre huvudområden som kärnverksamheter.

– Nu har vi gått mer mot en decentraliserad organisation och konsoliderat våra affärsområden. Som en följd av det håller vi på att avyttra affärer som inte passar in strategiskt, inte är marknadsledande eller inte har potential att bli etta eller tvåa inom sitt område, säger Rosengren.

Affärsområdet SMS (Sandvik Machining Solutions) tillverkar verktyg och verktygssystem för avancerad industriell metallbearbetning. SMRT (Sandvik Mining and Rock Technology) är en leverantör av maskiner, verktyg, service och tekniska lösningar för gruv- och anläggningsindustrin.

SMT (Sandvik Materials Technology) utvecklar och tillverkar avancerade rostfria stål, pulverbaserade legeringar och speciallegeringar samt produkter för industriell uppvärmning.

Verksamheter motsvarande omkring 10 procent av omsättningen är på väg att avyttras.

– Vi hoppas vara klara med dessa avyttringar vid halvårsskiftet 2018. Vi går mot ett mer renodlat Sandvik som kommer att bli ett starkare och mer stabilt bolag.

Björn Rosengren tror mycket på eget ansvar. I en stor koncern med över 43 000 anställda och som har försäljning i mer än 150 länder, där USA och Tyskland sticker ut som allra största enskilda marknader, gäller det att kunna ta beslut snabbt.

Affärsområdeschefernas uppdrag är att se till att utvecklingen går åt rätt håll, enligt Rosengren.

– Men det är våra produktområden som är de högsta operativa enheterna. De är affärsdrivande enheter som har fullt ansvar för respektive verksamhet.

Syftet med ansvarsfördelningen är att Sandvik ska komma närmare kunderna.

– Sandvik är av tradition ett decentraliserat bolag. Väldigt många medarbetare känner sig bekväma med arbetssättet.

Verksamheten i gruvorna är väldigt viktig för Sandvik.

Har gjort bra resultat

2016 var Björn Rosengrens första helår som vd. Koncernen omsatte 81,5 miljarder kronor och noterade ett rörelseresultat på 11 miljarder kronor.

– Vi gjorde stora förändringar under 2016. Dessa gjorde vi samtidigt med en lågkonjunktur. Den ökade efterfrågan har gett bolaget en mycket bra effekt.

Samma år satte Sandvik upp nya finansiella mål som bland annat syftade till att behålla aktieägarnas förtroende.

Historiskt har Sandvik inte alltid lyckats med att infria förväntningarna - och har arbetat hårt och målmedvetet med att nå målsättningarna, berättar Björn Rosengren.

– Vi vill inte se våra ägare börja investera i andra aktier.

Målen bestämdes i en tid när konjunkturcykeln pekade nedåt. Oavsett hur konjunkturen utvecklas, ska Sandvik öka lönsamheten, leverera ett bättre rörelseresultat, sänka skuldsättningsgraden och kunna dela ut 50 procent av nettovinsten till aktieägarna.

– De ökade volymerna gör att vi kommer att överträffa våra förväntningar ordentligt. Om tre år sätter vi upp nya mål, säger Björn Rosengren.

I år är Sandviks aktie upp nästan 50 procent. Det andra kvartalet bjöd på en orderingång på 24,5 miljarder kronor och en omsättning på 23,5 miljarder kronor, vilken överträffade analytikernas förväntningar. Ändå backade aktien på rapporten. Bara fem av totalt 23 analytiker som följer bolaget hade ”köprekommendation” på aktien den 3 augusti 2017.

– Jag är väldigt nöjd med kvartalet överlag. Inte minst för att vi ser en ökande efterfrågan i Europa. Det har vi sett de tre föregående kvartalen i Nordamerika och Asien. Efterfrågan var bra inom alla våra tre affärsområden. Vi hade en 16-procentig underliggande lönsamhet, säger Rosengren.

Han beskriver bolagets utveckling som att gå från klarhet till klarhet och lyfter bland annat fram kassaflödet.

– Sandvik, med sin breda portfölj och alla olika typer av produkter, ska kunna ha en rörelsemarginal på över 15 procent, säger Björn Rosengren.

Verkstadsjätten har fått en spektakulär beställning – av Elon Musk.

Risker i omvärlden

Samtidigt påverkas Sandvik som ett globalt företag av omvärldsrisker, som till exempel politisk oro och svängningar i råvarupriser, för till exempel koppar, olja och gas.

– Visst är vi ett cykliskt bolag. Men våra verksamheter ska ha alla möjligheter att stå sig bra och anpassa sig efter olika typer av tider, säger Björn Rosengren och understryker betydelsen av att när det går som bäst alltid förbereda sig för en nedgång i konjunkturen.

– Vi måste vara försiktiga med kapitalinvesteringar i bolaget. Vi är noga med att hitta underleverantörer som hjälper oss att ta en del av tillverkningen även i slutskedet. 40 procent av våra lastbilar och lastare monteras ihop av satellitbolag, som vi inte äger, för att vi inte ska bygga upp anläggningar som ska stå tomma i tuffa tider och kosta en massa pengar.

Stålfokuserade Sandvik Materials Technology (SMT), med bas i Sandviken, har en motig period i färskt minne. Efter att ha levererat svagt i det andra kvartalet, till stor del på grund av problem med standardrörssegmentet, stod det klart att 210 administrativa tjänster varslas i Sandviken.

Det har tidigare spekulerats om såväl avknoppning som börsnotering.

– SMT:s vara eller icke vara har funnits på tapeten långt innan min tid. Mycket handlar om prispress, överkapacitet i marknaden och att verksamheten är kapitalintensiv, säger Rosengren.

Men nu har Sandvik tagit fram en plan med målsättning att vända utvecklingen inom två år.

– Det finns stor potential. Det gäller att inte glömma bort att SMT har haft flera fantastiska affärer, säger Björn Rosengren.

Björn Rosengren nämner ett par produkter, inom internationell spjutspetsteknologi, som görs av Sandviks stål.

– Bland annat levererar vi höghållfasta rör till Elon Musks Space X-projekt och element, pulver och material till 3D-printing, rakblad och värmeväxlar.

Fokus på stål. Vd Björn Rosengren kräver mer av Sandvikenbaserade ståltillverkaren SMT.

”Vi är i en sweetspot”

Efter sina nio år som vice vd och chef för gruv- och anläggningsverksamheten i Atlas Copco är Björn Rosengren lite extra svag för gruvindustrin.

– Jag brukar säga att vi är i lite av en ”sweet-spot” när det handlar om den. Vi säljer väldigt mycket i efter­marknad. Omkring 60 procent just nu, och i en lågkonjunktur brukar siffran stiga till 75 procent. Här räknar jag in produkter som borrstål och service. Lastare och borrmaskiner har en livslängd på mellan sju–tio år innan de måste bytas ut. Det är väldigt bra för oss då det ständigt finns ett behov av dessa produkter, säger han.

Så länge som metallpriserna fortsätter att vara stabila ser Björn Rosengren ingen avmattning inom gruvindustrin. Han gläds även över att bolaget har lyckats att säkra beställningar som det volatila priset inom olje- och gasmarknaden annars hade kunnat stoppa.

Europa står för omkring 40 procent av Sandviks intäkter, Nordamerika och Asien för 20 procent vardera. Marknader som Sydamerika, Australien och Afrika/Mellanöstern för resterande del.

En stor del av Björn Rosengrens vardag tillbringas på resande fot och med att träffa kunder och medarbetare över hela världen.

– Det handlar om att vara ute och se vad som sker. Jag måste ju veta varför siffrorna går åt det ena eller det andra hållet.

Björn Rosengren understryker att Sandvik nu går in i en ny fas, med fokus på mer tillväxt bland de delar som är lönsamma.

Bland annat arbetar Sandvik med att identifiera tänkbara förvärvskandidater, inte minst i Sandvik Machining Solutions.

– Målet är att fortsätta utveckla Sandvik. Jag vill se att vi växer både organiskt och genom förvärv.

FAKTA

Det här är Björn Rosengren

Björn Rosengren

Född: 4 april 1959 i Göteborg.

Bakgrund: Efter maskiningenjörsexamen vid Chalmers universitet 1985 arbetade han bland annat som vd för Nordic Hydraulic och därefter som vice vd på Atlas Copco, och chef över gruv- och anläggningsindustrin. Han har även varit vd för finska verkstadsjätten Wärtsilä.

Björn Rosengren om:

Sitt eget ägande i Sandvik: ”Jag tror på bolaget, så därför känns det väldigt viktigt för mig att investera mycket pengar i Sandvik”

Konkurrenterna: ”Vi har så klart Atlas Copco att slåss med på gruvsidan. Amerikanska Caterpillar är ett annat exempel när det handlar om lastare. Vi har massvis av konkurrenter inom våra olika nischer, och det gäller att förstå hur vi utvecklas gentemot dem.”

Råden till aktiesparare: ”Jag tror att mycket handlar om att vara långsiktig. Oavsett om det handlar om att investera i Sandvik eller i någon annan aktie.”

Dela med dig