Aktiespararna

Sänkt rekommendation – då faller aktien

Av Nyhetsbyrån Direkt
11 oktober 20172 min lästid

Fästelementtillverkaren Bufab föll i onsdagens förmiddagshandel sedan Carnegie sänkt sin rekommendation för aktien till behåll, från tidigare köp. Riktkursen höjs dock med 5 kronor till 115 kronor och på lite sikt ser det bra ut för bolaget, menar investmentbanken.

"En ovanligt stark orderingång i det andra kvartalet samt förbättrade ledande indikatorer, som Sveriges och EU:s tillverknings-PMI, pekar på en god efterfrågemiljö, vilket bör innebära att de prishöjningar Bufab försökt med sedan början av året ska bli möjliga", skriver Carnegie i en analysuppdatering som Nyhetsbyrån Direkt kortfattat rapporterade om på onsdagsmorgonen.

Det tar dock relativt lång tid för höjda försäljningspriser att slå igenom, varför någon ökning av de realiserade priserna inte väntas förrän under det fjärde kvartalet 2017. Då ska även bruttomarginalen börja stärkas jämfört med motsvarande period i fjol, menar bankens analytiker.

Redan i det tredje kvartalets resultat bör den motvind bolaget drabbats av i form av ökade kostnader för råvaror kunna mildras jämfört med föregående kvartal tack vare att dollarn backat mot euron och den svenska kronan, resonerar Carnegie vidare.

Att Bufab trots de överlag positiva utsikterna får rekommendationen sänkt hänger samman med att aktien utvecklats väl en tid och nu handlas inte långt från Carnegies riktkurs. Bufab värderas till denna i nivå med jämförbara bolag baserat på 2018 års prognostiserades resultat.

Vid 12-tiden på onsdagen bytte Bufabaktier ägare till 105:25 kronor, en nedgång med 5 procent för dagen.

Dela med dig