Aktiespararna

SAS-vd:n nöjd med "riktigt bra sommar"

Av Nyhetsbyrån Direkt
5 september 20173 min lästid

SAS resultat före skatt och engångsposter steg med över 85 procent till 1.863 miljoner kronor under "en riktigt bra sommar" i maj-juli, något som enligt vd Rickard Gustafson har flera orsaker.

Det framgår av hans vd-kommentar i kvartalsrapporten.

"Förbättringen drivs av starkare intäktsutveckling, positiva valutaeffekter samt genomförda effektiviseringsåtgärder", skriver han och nämner bland annat en ökad försäljning av tilläggstjänster, en stark konjunktur, en kall sommar och måttlig kapacitetstillväxt i Skandinavien.

De baser som SAS är på väg att starta i London och Malaga kommer att starta i början av nästa räkenskapsår (som börjar i november 2017), skriver han vidare.

Ett effektiviseringsprogram som enligt vad SAS presenterade i juni skulle fördubblas till 3 miljarder kronor med effekt under 2017-2020 har under kvartalet gett en resultateffekt på 225 miljoner kronor.

"Vi är därmed på god väg att leverera de 0,7 miljarder kronor i resultateffekt som vi planerat för räkenskapsåret 2016/2017", skriver Rickard Gustafson. Hela programmet ska få effekt under perioden 2017-2020.

Vid sidan av höjda resultatutsikter spår SAS enligt vd-kommentaren lägre kabinfaktorer (beläggning) framöver, eftersom flygplan med cirka 120 säten håller på att ersättas med plan med upp till 180 säten.

Arbetar på åtgärder

SAS är "medvetna om att användarvänligheten på vår nya webbsida inte är tillfredsställande" och arbetar intensivt på att åtgärda det.

Det skriver vd Rickard Gustafson i tisdagens kvartalsrapport, och nämner att problematiken har lett till stora utmaningar i flygbolagets kundtjänst, "med delvis oacceptabla svarstider som följd".

"Vi räknar med att inom kort vara tillbaka på normala servicenivåer och jag vill be drabbade kunder om ursäkt för situationen som varit", heter det i vd-kommentaren.

I somras rapporterade bland andra Aftonbladet om hur missnöjda SAS-kunder "rasade" mot kundtjänsten.

I slutet av augusti framkom att danska och norska pilotföreningar varslat om strejk. Rickard Gustafson berör inte denna fråga i sitt vd-ord, men på annat ställe i rapporten nämner SAS att man har mottagit ett varsel om konflikt från den 11 september av pilotföreningarna i Norge samt från den 16 september av pilotföreningen i Danmark.

SAS-aktien är upp över 7 procent vid 10.15-tiden på tisdagen.

Dela med dig