Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-30

Sätt mål – så maxar du ditt sparande

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ursprungligen på Ung Privatekonomis webbplats.

Många av oss brottas dagligen med de olika beslut vi måste göra. Kompisar som drar i dig att gå med ut och käka lunch på stan. Dags att köpa säsongens nya kläder som kommer ut, man vill ju inte vara utan stil när säsongen väl är här. En ny modell av telefonen som kommer ut och som du bara måste ha! Samtidigt som du känner stor osäkerhet för att inte ha råd med det du egentligen vill ha råd med.

Visst har vi alla drömmar. Drömmar som ofta kräver pengar för att bli uppfylla. Köpa egen bostad? Köpa bil? Skaffa en hund? Allt det där som många drömmer om. Men smakar det så kostar det. Sparandet hamnar ofta i glömska när det finns så mycket roligt att göra nu, nu, nu.

LÄS OCKSÅ: Så köper du dina första aktier

Gör en lista

Börja med att göra en lista på de saker som kostar pengar och som du vill ha råd med i framtiden. Ta sen reda på exakt hur mycket det skulle kosta att köpa allt på den listan. Nu har du en specifik siffra som du jagar. Spännande, eller hur? Beroende på de saker du skrivit ner på listan, kommer siffran bli olika stor. Men låt oss för enkelhetens skull säga att du har ovannämda bostad, bil och hund på listan.

  • En kontantinsats till en lägenhet för 1 miljon kronor är som lägst 150 000 kronor.
  • En bil kan variera mycket i pris, men för enkelhetens skull säg att den kostar 130 000 kronor.
  • En hund varierar också mycket i kostnad, men här för enkelhetens skull 10 000 kronor.

Du måste alltså spara ihop minst 290 000 kronor för att nå alla dina sparmål.

OBS. Det är viktigt att tänka på att det medför kostnader månadsvis att äga hus, bil och hund. Men de är inte inräknade i exemplet!

MISSA INTE: Så diversifierar du din portfölj

Det kommer ju ta hur lång tid som helst?

Ja, det kommer förmodligen ta ganska lång tid. Så ser livet ut. Det kommer förmodligen ta flera år att nå ditt mål. Men investerar du pengarna kommer det troligtvis gå fortare för dig att nå ditt mål. Generellt brukar man tala om att pengar man inte ska använda på 5-10 bör investeras i aktier/aktiefonder för att kunna växa till sig. Skulle det komma en börskrasch i vår är det jobbigt om du just då tänkt köpa lägenhet. Men på lång sikt har marknaden historiskt sett återhämtat sig.

Sätt delmål

Sätt upp delmål som du firar varje gång du når dem. Gör det första delmålet enkelt, till exempel första tusenlappen. Gör sedan dina mål progressivt svårare och svårare. Men kom ihåg att fira ordentligt vid varje milstolpe, det är viktigt att njuta lite också. Utmana dig själv och försök kontinuerligt att lära dig nya sätt att få dina pengar att växa i snabbast möjliga takt. Spana gärna in Ung Privatekonomis bok ”Få råd med dina drömmar” som finns att läsa här på hemsidan som gratis som e-bok. Det är en bra början.

SE ÄVEN: Bästa taktiken för att spara i investmentbolag: "Inte komplicerat"

Hitta rätt balans

Men så var det ju det där igen. Köpa grejer nu eller köpa dyra grejer sen? Balans är ett bra ord att använda, för varför ska man behöva välja? För det är ju klart att du ska unna dig! Det är du värd, eller hur? Bestäm hur mycket du vill och kan spara varje månad och spara så fort du fått in lön/studiebidrag på ditt konto. Betala sedan dina räkningar, innan du hunnit spendera pengarna på något annat. Sen har du ju resten kvar att spendera på precis vad som helst, utan dåligt samvete, för allt annat är ju redan betalt! Spara först, spendera resten, och se hur din ekonomi bara växer och blir bättre och bättre.

Skribent: Carl Rogne/Ung Privatekonomi.

Författare Redaktionen