Aktiespararna

SBAB: Då bottnar bopriserna

Av Finwire/Redaktionen
14 september 20232 min lästid
Sveriges ekonomi väntas minska med en procent i år och bostadspriserna fortsätta falla något till innan en botten är nådd.

Det konstateras att den länge väntade lågkonjunkturen har anlänt. Det skriver statliga bolånejätten SBAB i senaste publikationen av Bomarknadsnytt.

“BNP-fallet ser dock inte ut att bli så dramatiskt men det bygger på att ytterligare stora räntehöjningar uteblir”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Nästa år väntas tillväxten vända upp, fast med måttliga 0,4 procent. En fortsatt nedgång i bostadsinvesteringar kommer att bidra till den svaga utvecklingen under 2024, enligt SBAB.

Bostadspriserna ska ned mer

När det kommer till bostadspriserna är prognosen att dessa ska ner några till procent till under hösten innan en botten är nådd.

“Vi ligger, än så länge, kvar med vår bedömning att bostadspriserna ska ner 20 procent i förhållande till förra vårens toppnoteringar, sett till den stora ränteuppgången. Men osvuret är bäst. Bostadsmarknaden har överraskat förr", säger Robert Boije.

Även bostadsbyggandet ska ned mer


I sina prognoser har SBAB också bostadsbyggandet som väntas fortsätta gå ner i år. Man spår att antalet nya påbörjade bostäder kommer att gå ner till cirka 25 000 under 2023, att jämföra med cirka 55 000 året innan och 70 000 året dessförinnan. Antalet påbörjade nya bostäder kommer efter fallet att ligga på en nivå motsvarande ungefär hälften av vad som behövs sett till befolkningsökningen.

“Även om fallet i svensk BNP spås bli måttlig, så är fallet i bostadsbyggarsektorn allt annat än måttligt. Det är historiskt stort. I kölvattnet av ökande konkurser kommer också mycket kompetens att försvinna i bostadsbyggarsektorn som blir svår att snabbt ersätta när det väl vänder igen. Sett även till behovet av nya bostäder, inte minst i våra tillväxtorter och i klimatomställningens spår, är det inget annat än en katastrof”, säger Robert Boije.

Dela med dig