Aktiespararna

SBAB om bomarkanden: Tempen stiger - men fortsatt kall

Av Finwire/Redaktionen
10 maj 20241 min lästid
Robert Boije är chefsekonom på SBAB.
Bomarknadstemperaturen, som är ett koncept som Booli och SBAB har tagit fram, visar på en högre temperatur för såväl villor som bostadsrätter i april.

Index ligger fortsatt på kallt territorium och det är en bit kvar till att läget är att beteckna som normalt. Hus ligger fortsatt högre än lägenheter.

– Bomarknadstempen har nu förvisso stigit varje månad sedan årsskiftet driven av framför allt kortare försäljningstider. Det historiskt mycket stora utbudet av bostäder och många återpublicerade annonser bidrar dock till att det alltjämt är långt kvar till mer normal vårvärme på bostadsmarknaden. Villamarknaden är något mindre kall än den för lägenheter, även om gapet mellan dem har minskat lite på senare tid, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Han fortsätter.

– Vi har nu en månad kvar innan juni och juli tar vid som inte brukar vara en särskilt het period på bostadsmarknaden. Möjligen kan förväntningar om flera sänkningar av styrräntan värma upp marknaden till den vanligtvis lite mer heta augustimånaden efter semestrarna.

LÄS MER: Bomarknaden fortsätter upp i april

LÄS MER: Skillnaden mellan list- och snitträntor på rekordnivåer

Dela med dig