Aktiespararna

SBB halverad från toppen - därför faller aktien kraftigt idag

Av Redaktionen
13 april 20222 min lästid
Småspararfavoriten faller tungt under onsdagen. Dels för att aktien tas ned till sälj av investmentbanken DnB men också då en amerikansk analsyfirma satt upp aktien på deras "oroslista".

Sänkt rek

Samhällsfastighetsbolaget SBB är en av de allra mest räntekänsliga aktierna. Till följd av ränteuppgången väljer DNB därför att sänka sin rekommendation för aktien till sälj från behåll, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på tisdagen.

Riktkursen dras samtidigt ned till 33 kronor från 43 kronor.

"Vi spår att vinster på orealiserade värdeförändringar kommer att sakta ned snabbt under 2022-2023 till följd av stigande räntor och vi räknar också med att förvärvsstoryn saktar ned till följd av nya marknadsförhållanden, vilket kan påverka investerarsentimentet", skriver DNB.

SBB upp på oroslista hos analysfirma

Den amerikanska analysfirman CFRA har satt upp SBB på sin oroslista (Biggest Concern-list) efter att ha gått igenom samhällsfastighetsbolagets årsredovisning.

Det framgår av en analysuppdatering.

CFRA graderar oron för bolag på en femgradig skala där SBB hamnar på näst högsta nivån, signifikant oro.

"Vi har tidigare uttryckt oro för att försäljning till samriskbolag och andra enheter potentiellt kan göra fastighetsvärdena bättre än de hade varit utan sådana transaktioner", skriver firman.

Ytterligare rapportering den senaste tiden stärker enligt CFRA oron för att affärer med samriskbolag står för en högre andel av försäljningen än vad som tidigare uppskattats.

Enligt årsredovisningen stod affärer med samriskbolag för omkring 80 procent av försäljningstransaktionerna. På samriskbolagsnivå fanns det två där ökningen i fordringar var lika med en hög procent av SBB:s fastighetsavyttringar till dessa enheter.

"Utöver det, om vi exkluderar rapporterade vinster på försäljningar till samriskbolag förefaller det ha varit en nettoförlust på fastighetsförsäljningar", skriver CFRA.

Vidare spår CFRA att en nedgång i förskottshyror och en uppgång i vissa fordringar relativt hyresintäkter kan vara ett tecken på framtida efterfrågepress. CFRA noterar dock att vissa faktorer som förvärv kan påverka jämförelser.

Vidare kan transaktioner relaterade till förskolor i Norge stå inför ytterligare regulatorisk granskning, noterar CFRA.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

Dela med dig