Aktiespararna

SBB och Kinnevik riskerar ramla ur storbolagsindexet OMXS30

Av Finwire/Redaktionen
8 mars 20241 min lästid
Fastighetsbolaget SBB och Kinnevik kan båda ramla ur storbolagsindexet OMXS30. SBB riskerar att ryka från listan redan till sommaren, medan Kinnevik befinner sig i riskzonen.

Det skriver Affärsvärlden som gjort en genomgång över vilka aktier som ligger bäst till att kvala in på listan och vilka som har störst risk att falla ur.

Enligt data från Holdings är SBB på plats 67 över börsens mest omsatta bolag, och befinner sig alltså långt ifrån topp 45 och riskerar därmed att ramla ur.

Även Kinnevik ligger pyrt till, skriver Afv. Aktien är i dagsläget börsens 44:e mest omsatta, räknat från första december.

De kan plockas in

Bland de bolag som har störst chans för att äntra storbolagsindexet finns Epiroc och Sampo.

Indexet revideras två gånger per år, i januari och juli. För att kvala in räcker det dock inte med att höra till de 30 mest omsatta aktierna. Det finns en inbyggd tröghet som innebär att en aktie utanför index behöver höra till de 15 mest omsatta under en halvårsperiod för att platsa. En aktie kan också ramla ur indexet om den inte längre hör till börsens 45 mest omsatta under perioden.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig