Aktiespararna

SBB:s D-aktie rasar på nytt - trots krisdraget från bolaget

Av Finwire
9 maj 20232 min lästid
Under gårdagen rasade SBB på börsen. Detta efter att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors sänkte sitt kreditbetyg för bolaget. Fastighetsbolaget styrelse har nu beslutat om att stoppa utbetalning av utdelning samt att inte genomföra den tidigare aviserade företrädesemissionen av D-aktien på 2,63 miljarder kronor. Under tisdagsmorgonen fortsätter D-aktien att falla cirka 16%.

Beslutet är taget efter att kreditvärderingsinstitutet S&P sänkt SBB:s kreditbetyg till BB+, från tidigare BBB-, med negativa utsikter under måndagen. Detta innebar stora ras för SBB:s B- och D-aktie. Den senare föll långt under den tilltänkta teckningskursen i företrädesemissionen.

Enligt styrelsen har marknadens reaktion "omöjliggjort" att framgångsrikt kunna genomföra företrädesemissionen på avsedda villkor.

Utdelningen ska infalla senast inför årsstämman 2024

"Mot den bakgrunden har styrelsen istället beslutat att stärka likviditeten i bolaget genom att föreslå för en extra bolagsstämma att besluta om ett bemyndigande för styrelsen som möjliggör en senareläggning av utbetalning av utdelningar", heter det.

SBB:s avsikt är att senarelägga utbetalningstidpunkten för utdelningen, oavsett aktieslag, så att den infaller senast inför årsstämman 2024.

De planerade avstämningsdagar för utdelning för A- och B-aktier den 9 och 28 maj i år kommer däremot att infalla som planerat.

"Resterande avstämningsdagar för Stam A och Stam B, som skulle ha infallit månadsvis, och resterande avstämningsdagar för Stam D-aktier, som skulle ha infallit kvartalsvis, kommer under förutsättning av bolagsstämmans godkännande och styrelsens efterföljande beslut om senareläggning av utdelning inte att infalla på aviserade datum utan istället senareläggas", skriver bolaget.

Sänkta riktkurser - aktien fortsätter falla

Under morgonen meddelar även Carnegie att man sänker sin rekommendation för SBB till sälj (behåll) med en riktkurs på 7 kronor (13). Även Nordea sänker riktkursen för SBB till 7 kronor (9) och upprepar sälj.

Under den inledande handeln på tisdagsmorgonen fortsätter SBB falla på börsen. 20 minuter efter öppningen är D-aktien ned cirka 16%, medan B-aktien "bara" är ned 4%.

Dela med dig