Aktiespararna

Schibsted dumpar alla aktier i Viaplay - gör en jätteförlust

Av Elin Hanspers
7 februari 20242 min lästid
Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth.
I Schibsteds bokslut framgår att mediekoncernen avslutar sin investering i Viaplay. Den norska koncernen gick in med nästan 400 miljoner kronor i Viaplay - en position som nu är värd 13 miljoner. I bokslutet framgår också att Schibsteds vd Kristin Skogen Lund tänker avgå.

"Efter en noggrann utvärdering av våra alternativ, och med tanke på den förväntade förändringen i vår företagsstruktur, har vi beslutat att avveckla och avsluta vår investering i Viaplay”, skriver Schibsteds vd Kristin Skogen Lund i bokslutet.

Analytikern: "Det man kan undra är varför det dröjde så länge"

Enligt datatjänsten Holdings är Schibsted näst största ägare i Viaplay med 10,11% av aktierna. Den enda som är större är franska Canal Plus. Schibsted var dock inte med och tecknade aktier i Viaplays företrädesemission som gjordes nyligen.

”Det man kan undra är varför det dröjde så länge. Att Schibsted nu dumpar i stället för att stoppa in mer pengar tillsammans med de andra huvudägarna är väl en indikation på hur de ser på Viaplays möjligheter framöver”, säger Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth.

Han fortsätter:

”Viaplay har nog också varit lågt prioriterat. Schibsted håller samtidigt på att sälja ut medieverksamheten och ta budet på Adevinta från Blackstone och Permira, så de har fullt upp.”

Gör en jätteförlust

Det var under hösten 2023 som Schibsted flaggade för ett innehav om 10,1% i Viaplay och alltså klev in som ny storägare i Viaplay. Schibsted betalade då cirka 47 kronor per aktie. Sedan köpet har aktien fallit 96,5%.

Enligt tidningen E24 gick Schibsted in med nästan 400 miljoner kronor i Viaplay, efter kurskollapsen är den positionen nu värd 13 miljoner.

Schibsteds vd avgår

I Schibsteds bokslut framgår också att koncernens vd Kristin Skogen Lund ska avgå och hon kommer att lämna sin position så fort en ersättare har hittats.

"Schibsted är ett fantastiskt företag och jag är otroligt stolt över vad vi har åstadkommit tillsammans. Jag imponeras varje dag av all den talang och hängivenhet som mina kollegor visar. När Schibsted nu står vid en brytpunkt tycker jag att det är rätt tid för mig att avgå", uppger hon i en kommentar.

LÄS MER: Grönt ljus för Viaplays räddningsåtgärd - chefsjuristen: "Ett blodbad"

LÄS MER: Osäkert värde på Viaplay - ser mer aptitligt ut att sälja

Dela med dig