Aktiespararna

Se upp för vinstvarningar: ”Ska finnas förklaring”

Av David Flatbacke-Karlsson
24 september 20183 min lästid
Se upp för vinstvarningar.
Skruvar bolaget frekvent ned sina resultatförväntningar och överraskar marknaden negativt? Då kan det vara läge att se över ditt aktieinnehav. – Det ska finnas en rimlig förklaring bakom en vinstvarning, säger Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.
  • Vinstvarningar från börsbolag kan leda till betydande kursfall för den berörda aktien.
  • Aktieägare bör granska vinstvarningens orsak, särskilt om det finns en rimlig förklaring till förändringen i förväntningar.
  • Claes Folkmar från Aktiespararna betonar vikten av hur bolagsledningen hanterar och kommunicerar kring vinstvarningar.

Inte sällan ger så kallade vinstvarningar, där ett börsbolag kommunicerar att resultatet för en viss period blir sämre än vad som tidigare sagts eller förväntats i konsensusprognoser, ordentliga konsekvenser för den berörda aktien på börsen. Kursen tappar allt som oftast flera procent, ibland upp mot tvåsiffriga nummer.

Men som ägare av aktien ifråga är det viktigt att hålla huvudet kallt och verkligen gå igenom vad själva vinstvarningen, som även kan gå under namnet ”nedskrivning”, beror på.

– Framför allt om det finns en rimlig förklaring till varför ledningen skriver ner vinstförväntningarna, säger Claes Folkmar, chef för marknadsbevakningen på Aktiespararna.

Olika typer av svaghetstecken

En vinstvarning kan se ut på flera olika sätt. Kanske tvingar ett oväntat varmt sommarväder, likt det vi bjudits på i Sverige och Europa de senaste månaderna, bolaget att justera ned sina förväntningar på resultatet då efterfrågan på dess produkter tagit stryk.

I förra veckan vinstvarnade industrikoncernen Husqvarna och nätmodehandlaren Zalando, som ägs till stora delar av Kinnevik, på grund av just denna orsak. Båda aktierna backade betänkligt. Husqvarna skruvade ned prognosen för sitt justerade rörelseresultat från 435 till 217 miljoner kronor i det tredje kvartalet.

Men även interna problem, så som att ett verkstads- eller byggbolag räknat fel på hur mycket en investering eller ett projekt ska kosta, är vanliga orsaker till vinstvarningar. Byggjätten NCC har tagit flera nedskrivningar då projektbudgeten inte lyckats hållas.

– Varningar som kommer senare i kvartalet är ofta ett tecken på att ledningen har interna problem, vilket är oroande, säger Claes Folkmar.

”Kan vara svårt att förstå värdet”

Claes Folkmar är noga att framhålla att mycket handlar om vilket intryck bolagsledningen ger, hur den beskriver problemet som har uppstått och vilken som är vägen framåt. Är det en engångskostnad eller ett större strukturellt problem som är grunden till nyheten? Är bilden som förmedlas tydlig och bra kring lösningen av bekymret finns det ingen anledning att paniksälja sina aktier.

– Finns det rimliga förklaringar till det som sker och om ledningen visar tydligt att man tar eller har tagit fram åtgärder bör man ta det lugnt. Marknaden är, tyvärr kan man ibland tycka, väldigt fokuserad på vinstförväntningarna. Det leder ofta till extrema kursrörelser, säger Aktiespararnas marknadsbevakningschef och fortsätter:

– Det kan vara svårt att förstå eftersom större delen av ett bolagsvärde ligger i ”evighetsvärdet”, det vill säga det långsiktiga värdet.

Notera att det också förekommer, även om det inte är lika vanligt, att bolag lämnar omvända vinstvarningar. Det innebär att resultatprognosen justeras upp och väntas bli bättre än tidigare förväntningar. Då händer det ofta att aktien stiger med besked.

BörsanalyserAktietips

Dela med dig