Aktiespararna

SEB: Boprisindikatorn klättrade ytterligare i juni

Av Finwire/Redaktionen
10 juni 20242 min lästid
SEB:s Boprisindikator klättrade vidare uppåt i juni för sjunde månaden i rad. Indikatorn ökade med 4 enheter, från plus 48 till plus 52. På regional nivå ligger indikatorn mellan plus 43 och plus 58 enheter. Det visar juni månads Boprisindikator.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger den här månaden på 62 procent, vilket är en ökning med 3 enheter från förra månaden. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser minskar samtidigt med 1 enhet till 10 procent. Andelen som tror på oförändrade priser ligger kvar på 18 procent, samma nivå som föregående månad.

Ser en fortsatt uppåtgående trend

– Hushållens boprisförväntningar har nu stigit sju månader i rad och en övervägande majoritet av svenskarna tror nu på stigande bostadspriser. Historiskt har liknande uppgångar i snitt avtagit efter sju månader. Dock talar fler räntesänkningar, stigande köpkraft och en ökad aktivitet på bostadsmarknaden för en fortsatt uppåtgående riktning. Vilken av dessa som till slut väger tyngst blir något att följa med spänning i kommande mätningar, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att ligga på 3,41 procent. Det är en minskning med 0,36 procentenheter från föregående månad.

– Efter förra månadens räntebesked ser vi nu att hushållen tydligt justerar ner sina ränteförväntningar. Men trots Riksbankens signaler om ytterligare två sänkningar till hösten så vågar hushållen inte fullt ut räkna hem dem. Om samtliga sänkningar blir verklighet kan det mot slutet av året totalt innebära sänkta räntekostnader med nästan 2 000 kronor i månaden för den med ett bolån på 3 miljoner kronor, säger Américo Fernández.

Boprisindikatorn har genomförts av Demoskop varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB.

LÄS MER: Så mycket stiger bostadspriserna

LÄS MER: Bostadspriserna fortsatte att stiga i maj

Dela med dig