Aktiespararna

SEB: Coop och Lidl hotar ICA och Axfood

Av Nyhetsbyrån Direkt
27 september 20171 min lästid

Coop blir allt bättre, och utmanare som Lidl ökar sina tillväxtambitioner och får högre och högre anseende bland allt mer lojala svenska kunder. Därmed är den exceptionellt höga lönsamheten i både Ica och Axfood hotad, och kan komma att normaliseras inom kort.

Det skriver SEB i en analys av de båda börsnoterade dagligvarujättarna, som får sänkta rekommendationer från behåll till sälj. Riktkurserna sänks från 155 till 125 kronor för Axfood som stängde på kursen 144:30 på tisdagen och från 300 till 255 kronor för Ica (tisdagsstängning: 320:30 kronor.

Vad gäller de båda kedjorna specifikt skriver SEB att Axfood går i bräschen för den svenska omvandlingen till e-handel genom både organiska investeringar och bolagsköp. Banken stödjer detta agerande, men tror att Axfoods nuvarande rekordhöga lönsamhet inte kommer att kunna bestå under omvandlingsfasen.

För Icas del påpekar SEB att den svenska verksamhetens rörelsemarginal lär försämras, och i Baltikum spår banken att försäljningen i jämförbara butiker kommer att minska under 2018 och 2019. Vidare spås Icas ägarstruktur - Icas största ägare med 51 procent av kapital och röster är Ica-handlarnas förbund - kunna bädda för intressekonflikter.

Dela med dig