Aktiespararna

SEB: Här är aktierna du absolut inte ska köpa

Av Jessika Bouveng
23 november 20222 min lästid
Bildtext - bild på SEB:s logga.
I SEB:s senaste upplaga av strategirapporten ”Investment Outlook” skriver banken att vi nu troligen går vidare framåt med en inflationstopp i den globala ekonomin bakom oss. Detta innebär även enligt SEB:s beräkningar att vi bör vara nära vändningen för styrräntehöjningar bland centralbankerna.

Banken varnar samtidigt investerare för att köpa en viss typ av aktier.

SEB skriver i sin rapport att man nästa år räknar med lågkonjunktur följt av ett 2024 med en mer positiv konjunkturprofil.

“I detta huvudscenario blir recessionen trots allt tämligen grund och inte alltför utsträckt, dock med fortsatta risker på nedsidan”, skriver banken i sin rapport.

SEB väljer dock att fortsatt rekommendera en risknivå kring neutralläget i portföljen. Detta med anledning av kombinationen av låga värderingar och den försiktiga positionen hos investerare. Banken menar att det nu är för sent att bli utpräglat defensiv i portföljerna och att kommande år innebär fortsatt tuffa tider.

För Nordens räkning visar bankens prognos en positiv börsutveckling det närmsta året. Värderingarna har pressats ner till relativt attraktiva nivåer på grund av en relativt god vinstutveckling i kombination med årets svaga börsutveckling. Indikationer visar en förmodad avmattning av den amerikanska inflationen samtidigt som energikrisen slagit svagare än förutspått. Dock är den politiska utvecklingen i Ryssland och Kina ett orosmoln för huvudscenariot.

Förhoppningsbolag gick väldigt starkt under 2021, men har kraschat 2022. SEB skriver i sin senaste analys att investerare inte bör köpa dessa bolag, trots att de kommit ner väldigt mycket i värdering.

”Det är osannolikt med P/E-tal närmare 100 gånger årsvinsten för småbolag med ensiffrig tillväxt och stora premiumvärderingar mot substansvärde på tillgångsförvaltande bolag. Vi bedömer att investerare inte ska söka investeringar bland 2021 års vinnare och 2022 års förlorare på börsen (ofta samma aktier), även om det är dessa som initialt studsat kraftigast på de amerikanska inflationssiffrorna den 10 november. Fokusera på de absoluta värderingarna, hur mycket kurs eller multiplar förändrats sedan toppen 2021 är inte relevant”

Aktietips

Dela med dig