Aktiespararna

SEB: Här är vinnaraktierna för 2023 - och då ska du köpa

Av Jessika Bouveng
11 januari 20231 min lästid
Hur blir 2023 och vilka aktier bör man ta sikte på? En fråga som många analytiker och strateger dividerar om såhär i början av året. SEB strategen Elisabet Kopelman har spanat in tre olika sektorer för året.

I en makrorapport som släpptes under morgonen resonerar SEB stategen Elisabet Kopelman att 2023 blir uppdelat i två delar.

Inledningsvis finns det en risk för en volatil utveckling på kort sikt när räntehöjningarna går in i slutfasen och tillväxten bromsar in. Den senare delen av året ser dock ljusare ut bland annat på grund av minskad oro för inflation och räntehöjningar samt mindre negativa effekter från energikrisen i Europa än befarat.

Hur ska det gå för den globala aktiemarknaden då? En marknad som tog flera smällar under föregående år. Enligt Elisabet Kopelman så kommer marknaden att kortsiktigt präglas av efterdyningarna av de senaste årens chocker. Likaså kommer det dock att ljusna även för aktiemarknaden lite längre fram.

Strategen skriver:

”Huvudscenariot är att tillväxten återhämtar sig efter en mild svacka och utan att kräva stöd från aggressiva penningpolitiska stimulanser. Den sista delen av räntehöjningscykeln och den första delen av vinstnedjusteringscykeln gör att nedåtrisken för aktier fortfarande kan dominera i vinter, men vi rekommenderar att man förbereder en rörelse mot övervikt i aktier och i cykliska sektorer och marknader under våren och sommaren.”

De sektorer som Elisabet Kopelman pekar ut som vinnare i framförallt Norden och Sverige är verkstadssektorn, cykliska konsumentvaror och även banker.

Aktietips

Dela med dig