Aktiespararna

SEB: Här råder det fyndläge på börsen

Av Elin Hanspers
29 november 20234 min lästid
Storbanken ser läge för selektiva fynd bland pressade småbolag.

Det är mycket frestande att, med bakgrund av att de höga räntorna nu passerat toppen och att de ledande konjunkturindikatorerna nu troligtvis passerat en djup bottennotering, inta en explicit superpositiv börssyn, skriver SEB i sin senaste Investment Outlook.

”Framöver blir två av de för börsen absolut viktigaste faktorerna bättre än de är idag. Osedvanligt hög osäkerhet vad gäller vinstutsikter och därmed revideringsrisk är inte alls ovanligt i denna typ av lägen, men det brukar då ofta kompenseras av riktigt låga värderingar. De inte speciellt låga värderingarna idag, som inte lämnar mycket utrymme för besvikelser, är därmed den främsta utmaningen mot en mer positiv börssyn just nu”, skriver de.

Småbolag har haft en sämre utveckling

Banken pekar dock på att det är stor skillnad mellan olika segment av marknaden och att småbolag har haft en betydligt sämre utveckling än de stora.

Trots att småbolagsindex fallit med 30% sedan januari 2022 och OMXS30 endast fallit 10% är det dock svårt att hävda att småbolagen som grupp är särskilt undervärderade då småbolagen fortfarande värderas högre än OMXS30-bolagen.

”Under ytan har det dock mycket blivit billigt bland småbolagen. På Stockholmsbörsen värderas 133 småbolag idag till en rabatt mot bokfört eget kapital. Det är mer än vart tredje bolag som storleksmässigt återfinns utöver de 30 största. Många av dessa är förstås förlustgenererande bolag eller fastighetsbolag där investerarna misstror beräkningen av eget kapital, några är investmentbolag där en viss rabatt är helt normalt, likväl betyder det att förväntningarna på många mindre bolag idag är lågt ställda”, skriver de.

Fastighetsbranschen extra intressant

Banken pekar ut fastighetsbranschen som extra intressant där flera aktier värderas klart under långsiktigt rimlig nivå. De påtalar att fastighetsbolagen är mycket räntekänsliga och att de problem som ränteuppgången skapat redan är väl reflekterad i värderingen. Dessutom är delar av branschen inte alls nämnvärd konjunkturkänsliga.

”Kombinationen av låg värdering, räntor som har passerat toppen, och i många fall någorlunda begränsad konjunkturkänslighet, är klart tilltalande i nuvarande makromiljö”, skriver de.

Stort ras på First North

Vidare skriver SEB om börsraset för de minsta bolagen som ofta är noterade på mindre handelsplatser. First North-index är ned 10% på fem år och 63% från toppen under början av 2021. Efter de senaste årens kursfall bland småbolag finns nu många ordentligt lågt värderade småbolag, skriver banken som dock påpekar att de inte förespråkar en strategi som går ut på att köpa småbolag värderade under eget kapital eller mikrobolag som värderas lägre än den egna nettokassan.

”Det finns segment av börsen som är så billig att det bör finnas goda investeringsmöjligheter för långsiktiga och risktolleranta investerare även om börsen som helhet inte ser billig ut och inte ens småbolagen som grupp. Det bör redan nu vara bra läge för selektiva investeringar bland småbolagsaktier”, skriver de.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig