Aktiespararna

SEB-strategen: Satsa på dessa aktier 2024

Av Elin Hanspers
10 januari 20243 min lästid
Under början av året ser SEB störst potential för fjolårets relativa förlorare som nordiska aktier, småbolag och fossilfri energi. De tidigare hårt pressade fastighets- och småbolagen är favoriter på Stockholmsbörsen.

SEB räknar med en uppgång på Stockholmsbörsen på cirka 12% under 2024. Drivkrafterna väntas vara minskad oro för inflation och räntehöjningar och dessutom mindre negativa effekter från Europas energikris än befarat. Det skriver Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, i bankens strategigenomgång Ögat.

Fastighets- och småbolagen favoriter

Han menar att fastigheter hade en bra avslutning på förra året, men att det fortsatt finns bra potential i många av de hårt pressade bolagen.

”Branschen är en av de absolut största vinnarna på lägre räntor samtidigt som konjunkturexponeringen är ganska begränsad, särskilt bostadsfastigheter är nästan helt immuna mot konjunktursvängningarna. Över tid bör fastighetsaktier värderas i linje med substansvärdet och dit är det i många fall stor återhämtningspotential kvar, även om det är ytterst rimligt att bestånden skrivs ner ytterligare något”, skriver han.

Vidare pekar han på att småbolag också har varit under press. Han avskräcks av den höga värderingen på många av småbolagsfondernas favoriter i Sverige, men menar att det bör finnas goda förutsättningar för småbolag att utklassa totalindex.

”Fastigheter och småbolag är favoriter. Förlorare kan nog bli många av de riktigt stora bolag där den starka kursutvecklingen 2023 drivits av högre värdering snarare än vinsttillväxt. Både i Norden och internationellt har vi sett en mindre grupp av de allra största bolagen utklassa index. I vissa fall på grund av överlägsen vinstutveckling, det är i sin ordning, men ett bakslag kan nog komma för dem där det endast är P/E-talet som expanderat”, skriver han.

Stigande vinster tar över som främsta drivkraft

I strategigenomgången skriver även Thomas Thygesen, chef för strategi vid SEB Equity Research, att banken för början av året ser störst potential för de relativa förlorarna under 2023 så som Norden, småbolag och fossilfri energi.

”Vi kan komma att se en viss volatilitet när stigande vinster tar över från högre värdering som den främsta drivkraften för avkastning, särskilt om det uppstår ett glapp mellan botten för räntorna och inledningen av en vinstuppgraderingscykel”, skriver han och fortsätter:

”Vårt huvudscenario är dock att en global återhämtning kan inledas när räntesänkningscykeln startar, med stöd av djupgående strukturella drivkrafter från AI, energiomställning och geopolitisk konkurrens, samt att vinsttillväxten kommer att göra det möjligt för globala aktier med cykliska bolag i spetsen att leverera en avkastning på 5-10% i dollartermer.”

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig