Aktiespararna

Sebastian Samuelssons bästa och sämsta aktieklipp

Av Eric Emanuelsson
28 mars 20237 min lästid
Succéköpet som gav honom mycket pengar - och stora förlusten i fastighetsaktien: ”Köpte på toppen”

Han köpte SBB-aktier för 150 000 kronor på toppen och gick bort sig rejält.

Men det tog han igen på två superaffärer i Tesla och Millicom.

Sebastian Samuelsson, 25, är förutom en framgångsrik skidskytt också en flitig aktieinvesterare med ett brinnande intresse för börsen.

”Jag är medveten om att jag kommer ha en relativ kort karriär – därför ser jag det som viktigt att ha ett bra sparande”, säger han till Aktiespararna.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

För några veckor sedan vann Sebastian Samuelsson VM-guld i masstart i skidskytte. Han fick drygt 140 000 kronor i prispengar och när Expressen frågade vad han skulle göra med pengarna var svaret självklart:
”Det blir att köpa aktier när börsen öppnar i morgon”.

För Aktiespararna berättar Sebastian Samuelsson nu att hela herrskidskyttelandslaget har ett stort aktieintresse och att det ursprungligen kommer från skidskytteåkaren Peppe Femling, 31.

”Det var nog han som fick in mig på börsen. Men nu är hela laget intresserade, så vi pratar mycket om börsen och aktier när vi är ute på läger”, säger han.

Karriären är kort - gäller att spara när man kan

Sebastian Samuelsson berättar att han länge vetat om att han valt ett osäkert karriärsval. Enligt honom är det väldigt få som kan tjäna bra med pengar på skidskytte – bara de bästa i världen.

”Nu när det går bra för mig har jag tjänat en del pengar. Men jag vet också att jag kommer ha en kort karriär, så därför är det viktigt att lägga in pengarna på börsen. Då har de förhoppningsvis växt när min karriär är slut och jag behöver pengarna”.

Sebastian Samuelsson driver sin skidskyttesatsning genom ett eget bolag. Han berättar att han har en ungefärlig omsättning på fyra miljoner kronor per år, varav hälften är sponsorpengar och hälften är prispengar. Han tar ut en lön varje månad, varav han sätter in en del på börsen.

När Aktiespararna pratar med honom har Stockholmsbörsen haft röda siffror flera dagar i rad, på grund av den bankoron som spridit sig från USA. Men det är inget som bekymrar honom.

”Röda priser är som rea när man går och handlar”, säger han och tillägger att han ”kollar börsen varje dag”.

Köpte Swedbank i dippen

Sebastian Samuelsson passade också på att köpa en aktie som tagit rejält med stryk under de senaste veckornas oroligheter, nämligen Swedbank.

”Jag slog till nu när bankoron kom. Den gick tyvärr ned lite mer strax efter jag hade köpt men nu verkar den vara på väg upp igen”.

Sebastian Samuelssons största aktieinnehav är Volvo AB och SSAB. De utgör vardera 7% av portföljen och han har gått plus rejält på båda innehaven.

”Jag köpte båda för två år sedan. De har gått cirka 30–40 procent plus, så det är bra”.

Tjänade 100 000 på Tesla

Samuelsson har också gjort flera andra lyckade affärer på börsen. Han berättar att han köpte Tesla-aktier för två år sedan och lyckades nå en 100% kursuppgång. Det resulterade i ökning på cirka 100 000 kronor – då valde skidskytteåkaren att sälja och ta hem vinsten.

Samma sak gjorde han i SAS, där han också lyckades nå en kursdubblering och en fin vinsthemtagning.

Den senaste bra affären skedde i teleoperatören Millicom. Samuelsson köpte aktier i bolaget i januari i år – innan månaden var slut hade aktien rusat på börsen efter att Financial Times rapporterat att riskkapitalbolaget Apollo Global tillsammans med tidigare Softbank-chefen Marcelo Claure undersökt möjligheterna att lägga ett bud på bolaget.

Aktien fortsatte att klättra veckorna som följde och Samuelsson berättar att det var ungefär en 40% vinst som han gjorde på affären, innan han sålde innehavet.

”Där hade jag bara tur med tajmingen. Jag försöker dock ha en trygg nivå på mina aktier, men ibland hittar man en sån där som svänger lite mer. Och just med Millicom gick det bra”.

Kom in fel i SBB

En gång som det inte gick lika bra var när Samuelsson gick in i SBB.

Han säger att han köpte aktien exakt på toppen – då den kostade 65 kronor styck.

”Det såg väldigt bra ut och jag har för mig att det var några insiderköp på den nivån som också gjorde att jag blev lockad”, säger han.

Under mitten av 2022 började aktien att rasa, efter att bland annat flera börjat blanka bolaget, och Sebastian Samuelsson valde till slut att sälja allting när en aktie kostade 20 kronor styck.

”Jag hade aktier för 150 000 kronor och förlorade cirka 50 000 ungefär”, säger han.

Ett annat bolag där Samuelsson ligger minus i är Embracer. Han berättar att han gick in tidigt och köpte aktier, och sålde sedan av för att ta hem vinsten. Men sedan köpte han in sig igen när han tyckte att aktien nått en ny attraktiv nivå – dock var det lite för tidigt då aktien fortsatte ned.

”Den här gången har det gått sämre, så nu ligger jag minus. Men jag gillar bolaget”, säger han.

Även H&M har gått sämre sedan Sebastian Samuelsson köpte aktien för ett år sedan.

”Där ligger jag back. Men jag gillar att det är starka ägare och tänker att de lär köpa ut bolaget ur börsen förr eller senare, och då vill jag äga en del när det sker”.

Ser sitt sparande som ett långt projekt

Totalt har Sebastian Samuelsson mellan 10–15 aktier i sin portfölj. Han berättar att han brukar bolla eventuella aktieköp med de andra skidskyttarna i laget, men att han också alltid bildar sig en egen uppfattning.

”Det är inte så att jag sitter och nördar ner mig i årsredovisningar och så, men jag försöker att investera i verksamheter där jag förstår vad de gör, hur deras framtid ser ut och vilka produkter de satsar på. Kort och sagt försöker jag köpa välkända bolag och hålla innehaven länge”.

Hans sparande på börsen är lite som hans skidskyttekarriär, berättar Samuelsson.

”Ska du bli en duktig skidskytt så måste du träna varje dag och vara uthållig. Det är samma sak med börsen. Man kan inte tro att pengarna man sätter in i dag ska göra en rik i morgon. Utan det gäller att vara uthållig och fortsätta spara varje månad, oavsett om börsen går bra eller dåligt”.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

LÄS MER: Banken: Aktien är historiskt billig - ska dubblas i värde

LÄS MER: Veckans aktie: Köp aktien - den är för billig nu

Intervjuer

Dela med dig