Aktiespararna

SEBs Företagsindikator vände ned i juli

Av Finwire/Redaktionen
1 juli 20242 min lästid
SEB:s Företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, vänder ner i juli och tappar 8 enheter, från plus 18 till plus 10.

“De senaste månaderna har företagarnas framtidssyn svajat något och den här månaden vänder företagarindikatorn ner kraftigt, främst drivet av en avmattning snarare än en växande pessimism. Det är ett tydligt tecken på att sommaren är en period då många verksamheter går ner på sparlåga och företagare tar semester. Blickar vi framåt finns dock fortfarande goda förutsättningar för en växande optimism i och med Riksbankens aviserade räntesänkningar och förväntan om en expansiv budget av regeringen i höst”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Företagarindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling. I undersökningen ingår tre ekonomiska indikatorer, av vilka två ökar denna gång.

Behövs fler räntesänkingar

Omsättningen ökar från -4 till -3, och likviditeten från -3 till plus 3. Arbetstiden minskar från plus 1 till 0.

“Vi ser ingen dramatisk utveckling av de ekonomiska indikatorerna den här månaden vilket indikerar att de positiva konjunktursignalerna fortfarande är i sin linda och har inte nått konsumenterna fullt ut. Fler räntesänkningar behöver bli verklighet innan företagens orderböcker kan få ett tydligare uppsving”, säger Américo Fernández.

Demoskop genomför varje månad undersökningen Företagarindikatorn på uppdrag av SEB. Denna undersökning bygger på cirka 600 webbintervjuer om enmansföretagares syn på omsättning, likviditet, arbetstid och framtidsutsikter. Undersökningen genomfördes under perioden 14-24 juni.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig