Du är här

2017-06-02

Sektorn som krossar index – här är bästa aktierna

Gillar du hälso- och medicinteknikbolag? Då kan du glädja dig åt utvecklingen på börsen.

Stockholmsbörsen har inlett året starkt. En uppgång på 9 procent, exklusive utdelningar, är facit efter fem avverkade månader.

En sektor har presterat extra starkt. Hälsosektorn tycks må utomordentligt för tillfället. Den har nämligen stigit med nästan hela 19 procent under 2017, enligt Dagens Industri.

– Utvecklingen har framför allt drivits av bra kvartalsrapporter, säger Peter Östling, analytiker på Pareto Securities, till tidningen.

Bolagen som gått bäst

44 aktier återfinns inom sektorns ramar. Cellavision, Feelgood och Dedicare kan känna sig ytterst tillfreds med respektive framfart. Trions kurser har stigit 70–90 procent.

Erik Sprinchorn, som förvaltar Swedbank Robur-fonden ”Ny Teknik” vars värde förbättrats med 26 procent i år, menar att den aktuella räntemiljön har lagt grunden för marknadens stora intresse för tillväxtbolag.

– Där blir varenda extra liten enhet av organisk tillväxt i princip oändligt värdefull. Så vi har sett en multipelexpansion i många av de här bolagen också, säger han till Dagens Industri.

Bolag som är en storlek större har också levererat. Astra Zeneca, Sobi och Getinge har samtliga fått se sina kurser öka 18–25 procent i värde.  

Förhoppningsaktier är med på tåget

Flera andra läkemedelsbolag, så kallade ”förhoppningsbolag” som är i full gång med att utveckla sin produkt i sin kamp för att nå marknaden, har uppskattats av det stora investerarkollektivet. Hansa Medical, Wilson Therapeutics och Neurovive Pharmaceuticals kurser har blivit 20–60 procent starkare.

– Det är ofta tyckande och rykten som driver kurserna där. Men i en del fall har bolagen faktiskt presenterat framgångar i sina kliniska program, säger Peter Östling.

Långtifrån allt är dock guld och gröna skogar inom läkemedelssektorn. Active Biotech är ett exempel på hur snabbt det kan gå utför. Ett rejält bakslag i fas 3-studien gällande bioteknikbolagets ms-projekt innebar ett hastigt kurstapp på cirka otroliga 68 procent, enligt Dagens Industri.

– Alla som investerar i de här bolagen vet att det mesta går åt pipan, säger Peter Östling, som passar på att ge ett tips till sparare:

– Du måste ha en strategi och inte gifta dig med aktierna. Om aktien plötsligt handlas upp kraftigt, utan några egentliga nyheter – ta hem vinsten och behåll en mindre del om du vill syna korten.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.