Aktiespararna

Storbankernas fondbolag drar vinstlott

Av Annelie Östlund
25 mars 20243 min lästid
Mats Sjöstrand, ordförande i Fondtorgsnämnden.
Nordea, SEB och Swedbank Robur tillhör vinnarna när Fondtorgsnämnden meddelar beslutet av den första upphandlingen. ”Totalt kommer vi att upphandla för motsvarande 1100 miljarder kronor. Vi är, om inte världens, så en av världens, största fondköpare”, säger Viktor Ström, kommunikationsansvarig vid Fondtorgsnämnden.

Idag meddelade Fondtorgsnämnden vilka sex fonder i kategorin aktivt förvaltade europeiska aktiefonder med inriktning mot stora och medelstora bolag, som hamnar på det nya premiepensionstorget. Bland svenska aktörer som dragit en vinstlott finns Nordeas, Swedbanks och SEB:s fondbolag, liksom AMF Fonder.

Tilldelningsbeslutet innebär att cirka 11 miljarder kronor av premiepensionsspararnas medel ska fördelas till dessa fonder. Utöver det blir fonderna valbara på premiepensionstorget.

Snittavgiften för de aktivt förvaltade fonderna ligger på 0,21% vilket är extremt lågt om man ser på storbankernas övriga aktivt förvaltade fonder. Viktor Ström, kommunikationsansvarig på Fondtorgsnämnden, tror att det finns flera skäl till att fondbolag vill finnas med på fondtorget.

”Om man tittar på den volym som vi totalt kommer att upphandla så rör det sig om cirka 1100 miljarder kronor. Det är dubbelt så mycket som norska oljefonden har i externa mandat. Vi är, om inte världens, så en av världens, största fondköpare. Det är klart att priserna (fondernas avgifter, reds anm), påverkas av det”, säger Viktor Ström och fortsätter:

”Men förutom att det finns affärsmässiga skäl innebär en tilldelning även en kvalitetsstämpel för fondförvaltare då vi ställer väldigt höga krav.”

Om det nu finns 1100 miljarder skäl för en fondförvaltare att vilja bli upphandlad av Fondtorgsnämnden, kommer det finnas ännu fler skäl i framtiden.

”Premiepensionen befinner sig i tillväxtfas och kommer att befinna sig i tillväxtfas till och med år 2060. Under de kommande dryga tre decennierna blir det alltså nettoinflöden in i premiepensionssystemet. Det är klart att det är attraktivt att ha sina fonder på en plattform där det kommer in pengar”, säger Viktor Ström.

Vilka upphandlingar pågår för närvarande?

”Nu håller vi på att upphandla två kategorier – globala indexfonder samt europeiska indexfonder. Båda är large- och midcap. Efter det står aktivt förvaltade nordiska aktiefonder på tur och senare under året planerar vi för globala räntor och aktivt förvaltade svenska aktiefonder.”

Även om det exakta antalet fonder inte är bestämt kan det totalt, och i slutändan, bli mellan 150 och 200 fonder som kommer in på premiepensionstorget.

Nedan följer listan över vinnare:

Fondförvaltare
Fond
Abrdn Investments Luxembourg S.AEuropean Sustainable Equity Fund
AMF Fonder ABAMF Aktiefond Europa
JPMorgan Asset Management EuropeJPMorgan Funds Europe Sustainable Equity Fund
Nordea Investment Funds S.A.Nordea 1 - European Stars Equity Fund (BP-EUR)
SEB Investment Management ABSEB Europe Equity Fund
Swedbank Robur Fonder ABSwedbank Robur Europafond A

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig